Ivošević: Presuda Ivanoviću priprema za suđenja Albancima

Izvor: Blic, 21.Jan.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivošević: Presuda Ivanoviću priprema za suđenja Albancima

Predsednik Društva sudija Srbije Zoran Ivošević smatra da je Oliver ivanović žrtva političke odluke koja bi, kako je rekao, trebalo da pripremi kosovske Albance za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine biveseg OVK čije će sedište biti u Hagu.

"Kad to može da se desi Oliveru Ivanoviću, zašto ne bi moglo da se desi albanskim prvacima. Na mene je ostavio jak utisak i mislim da je najjači političar srpske nacionalnosti na Kosovu, pa onda - ako je najuticajniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najkvalitetniji političar srpske nacionalnosti mogao da izdrži sudsku presudu, onda će valjda moći i Haradinaj, Tači i tako dalje", objašnjava Ivošević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Ivanović je nedozvoljeno dugo bio u pritvoru, u njegovom slučaju politika je nadvladala otpor sudskog veća i tu, smatra, veoma nepravednu odluku, neki naši političari s pravom su nazvali sramnom.

"Ali to nije ni prva, a neće biti ni poslednja u nizu donošenja takvih presuda, koje ne služe na čast sudskoj profesiji i sudstvu kao garantu prava i pravde u bilo kojoj zajednici", naglasio je Ivošević.

On ukazuje i da sud mora da sudi na osnovu prava, da bi bio pravedan i smatra da je Oliver Ivanović politička žrtva tog suda i da se iz njegovog slučaja može zaključiti da postoji ozbiljan nesporazum kada je reč o reakciji suda.

Ivošević je postavio pitanje validnosti suda koji je izrekao presudu Ivanoviću i istakao da mu ne veruje, jer je bliži politici nego pravu i precizira da se iz informacija koje je video, uočava antinomija, koja je, kaže, svojstvena međunarodnim sudovima koji donose svoje odluke- ne po pravu, nego po političkim interesima.

Prema njegovim rečima, jedini razlog zbog koga je Ivanoviću suđeno, je što je bio u rezervnom sastavu policije za vreme nevolja i ratova.

"Pa svi smo bili u nekom rezervnom sastavu, ili vojske, ili policije. Pored njega, na spisku okrivljenih, nalazi se i šef policije. On je oslobođen odgovornosti, a onaj ko je bio u rezervnom sastavu policije, nije. To izaziva podozrenje, a to podozrenje prati gotovo svaku međunarodnu presudu i zato ja ne verujem u tu presudu", naglasio je Ivošević.

On je napomenuo i da je mnogo važnije čuti šta se kaže u obrazloženju presude, a to će se tek saznati.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ode Ivanović, neka se spreme Haradinaj, Tači, Ljimaj...

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2016

Predsednik Društva sudija Srbije Zoran Ivošević smatra da je Oliver ivanović žrtva političke odluke koja bi, kako je rekao, trebalo da pripremi kosovske Albance za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, čije će sedište biti u Hagu...- Kad to može da se desi Oliveru Ivanoviću,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.