Generalni sekretar UN-a osudio stvaranje separatističke vojske na Kosovu

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni sekretar UN-a osudio stvaranje separatističke vojske na Kosovu

  Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je zabrinut objavom usvajanja od strane samoproglašene Skupštine Kosova tri zakona o stvaranju vojske, saopštila je pres služba predsednika ove svetske organizacije.
"Generalni sekretar naglašava da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti predstavlja jedinu pravnu osnovu za prisustvo međunarodnih snaga bezbednosti - snage za Kosovo (KFOR), koje su odgovorne za obezbeđivanje bezbednog okruženja na Kosovu", navela je pres služba generalnog sekretara UN-a. "Svaka ograničenja u obavljanju obaveza bezbednosti od strane KFOR-a bi bila nekompatibilna sa ovom rezolucijom", dodaje se u saopštenju. Pored toga, pozvao je sve relevantne strane "da pokažu uzdržanost i da se uzdrže od akcija koje bi mogle dovesti do povećanja tenzija i daljeg pogoršanja dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć Evropske Unije". Danas su SAD ponovo saopštile da je stvaranje separatističke vojske na Kosovu "suvereno pravo Vlade Kosova".

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Komandant Kfora: Odluka o formiranju vojske u pogrešno vreme

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 09:58

Novoimenovani komandant misije Kfor italijanski general Lorenco D'Adario rekao je za Pobjedu da je odluka o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u vojsku doneta u pogrešno vreme i dodao da je Kfor spreman da interveniše na Kosovu ako stabilnost bude ugrožena. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.