Brnabić: Đukanović zarobljen u 90-tim; Dačić: Srbija se nikada nije mešala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2020, 22:34

Brnabić: Đukanović zarobljen u 90-tim; Dačić: Srbija se nikada nije mešala

Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, poručila je večeras predsednica vlade Ana Brnabić u odgovor na ocene koje je izneo predsednik Crne Gore Milo Đukanović, za koje Brnabić kaže da su političke fraze o navodnoj ugroženosti Crne Gore, kojom se Đukanović izgovara, umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana.

"Kao predsednica Vlade Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osećam obavezu da reagujem na stavove koje je o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo predsednik Crne Gore i DPS-a, jer je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke", ističe Brnabić u saopštenju.

Selaković: Đukanović uvek krivca vidi spolja, nikada u sebi

Milo Đukanović je u toku samo jedne emisije više puta napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego što je on njega pomenuo u prethodnih osam godina, izjavio je večeras generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

"To samo govori o besu i o starom maniru da Đukanović uvek krivca traži u drugome, uvek uzrok i neprijatelja traži i vidi spolja, a nikada ni krivicu ni uzrok ne vidi u sebi", rekao je Selaković za Tanjug.

Ona ukazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića, nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu.

Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, ističe premijerka i dodaje da je to činjenica koju Đukanović ne može da spori.

"Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana", navodi se u saopštenju.

Srbija, ističe Brnabić, želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu.

Srbija je, dodaje, posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

Upravo je to razlog zbog kojeg je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu „malog Šengena“, kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana, podseća premijerka i dodaje:

"To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog veka. Odnos prema ovoj inicijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti", ocenjuje predsednica srpske vlade.

"Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi Evropske unije. To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije", zaključila je Brnabić.

Dačić: Srbija se nikada nije mešala u unutrašnja pitanja CG

Za razliku od Rame, Haradinaja i drugih albanskih političara, kao i muslimanskih lidera, Srbija, pa ni njen predsednik Aleksandar Vučić, nijednom se nisu mešali u unutrašnja pitanja Crne Gore, izjavio je večeras šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom optužbi koje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneo na račun srpskog predsednika i Srbije.

''Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanoviću, nije mešanje u unutrašnje stvari. Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, interesuju nas samo prava i slobode srpskog naroda koga u Crnoj Gori ima oko 29 odsto, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve, čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti'', rekao je Dačić za Tanjug.

On je istakao da je to legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama.

''A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vekovima živeli. Sramotno je da Milo Đukanović napada Srbiju i Aleksandra Vučića za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije, priznavši Kosovo'', dodao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio i da je vreme da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, dodajući da je ta taktika propala na izborima.

''Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada?'', rekao je Dačić, dodajući da je ''to pitanje za narod i građane Crne Gore''.

''Jedino što Srbija ne da jesu laži o navodnom mešanju Srbije i Vučića i velikosrpskoj politici. Na kraju, zašto Đukanoviću smeta, kako on kaže, velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica, a ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica? Svima je to izgleda jasno zašto'', poručio je Ivica Dačić.

Đukanović je u večeras objavljenom intervjuu za Njuzmaks Adria optužio Vučića za jaku medijsko-političku agresiju Beograda, jer je, kako tvrdi, srpski predsednik "davao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori".
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija i Vučić se nikada nisu umešali u unutrašnja pitanja Crne Gore

Izvor: Danas, 01.Sep.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nijednom nisu umešali u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Nastavak na Danas...

Reakcije srpskih zvaničnika na izjavu Mila Đukanovića

Izvor: RTS, 01.Sep.2020

Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić u odgovoru na ocene koje je izneo crnogorski predsednik Milo Đukanović. Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.