Belgijski apel Vatikanu

Izvor: B92, 29.Jun.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski apel Vatikanu

Belgija je pozvala Vatikan da se ne meša u istragu o navodnom zlostavljanju dece od strane katoličkih sveštenika, prenosi britanska štampa.

Pre toga je papa Benedikt XVI oštro kritikovao niz pretresa koje su izvršili belgijski istražitelji i pritvaranje nekolicine uglednih sveštenika.

Indipendent prenosi da je šef belgijske diplomatije podsetio Svetu stolicu na princip odvojenosti crkve i države i naglasio da crkva ne treba da se meša u rad sudskih organa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tajms dodaje da se Vatikan našao između dve vatre, budući da se pedofilski skandali produbljuju sa obe strane Atlantika.

Pored rata rečima između Vatikana i Brisela, kriza u kojoj se nalazi rimokatolička crkva je dodatno pojačana odlukom američkog Vrhovnog suda da žrtve seksualnog zlostavljanja imaju pravo da tuže Vatikan.

Na taj način je, ističe Tajms, odbačen argument da Vatikan, kao nezavisna država, u SAD uživa imunitet od sudskog gonjenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.