Za saobraćajni prekršaj dovoljno pola litre piva ili dve čašice viskija

Izvor: Blic, 12.Mar.2010, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za saobraćajni prekršaj dovoljno pola litre piva ili dve čašice viskija

Da bi vam policajci razrezali mandatnu kaznu od 5.000 dinara dovoljno je da sednete za volan pošto ste popili pola litre piva ili dva viskija, pokazala je akcija "Alko pres test" koju je na beogradskom Sajmu automobila organizovala Srpska banka, s ciljem da pokaže koliko je malo potrebno da bi alkometar pokazao da ste zaslužili kaznu.

U okviru ove nesvakidašnje akcije, pod nazivom "Vozi odmah, vozi bezbedno", novinari su posluženi alkoholnim pićima, a potom su testirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alkometrom da bi ustanovili koliko smeju da popiju, a da ne zarade kaznene poene.

Posle konzumiranja flaše piva od 0,5 litara, alkometar je pokazao 0,39 promila alkohola u krvi, što za vozače znači mandatnu kaznu od 5.000 dinara, a ista vrednost koncentracije alkohola u krvi pokazala se posle dve čašice viskija od 0,05 litara.

Jedna novinarka je popila čašicu lozovače i alkometar je pokazao 0,43 promila, dok je njen kolega popio konzervu piva, a potom i čašicu "pelinkovca" od 0,05 litara – duvanjem u alkometar pokazano je da u krvi ima 0,79 promila, što bi, da je takav uhvaćen za upravljačem vozila, značilo da mora da plati kaznu između 6.000 i 30.000 dinara, uz šest kaznenih poena u vozačkoj dozvoli.

Prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, ta prekršajna kazna je propisana vozačima za prisustvo alkohola u krvi iznad 0,51 promila.

Akcija je organizovana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za kaznu dovoljno za volan sesti posle pola litre piva

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Mar.2010

Da bi vam policajci razrezali mandatnu kaznu od 5.000 dinara dovoljno je da sednete za volan pošto ste popili pola litre piva ili dva viskija, pokazala je akcija "Alko pres test" koju je na beogradskom Sajmu automobila organizovala Srpska banka, s ciljem da pokaže

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.