Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sviramo protiv gluposti

Mark Smit, harizmatični muzičar, frontmen čuvenog britanskog postpank sastava „The Fall”, nastupiće na predstojećem „Jelen pivo lajv festivalu” u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Nezgodnog temperamenta, Smit je jedini stalni član benda, dok je ostalim muzičarima u više od tri decenije dugoj karijeri delio otkaze,u zavisnosti od svog raspoloženja. Iako nikada nije osetio komercijalnu slavu, ovaj veoma uticajan sastav održao je odličan koncert u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beogradu 1990. godine, a Smit povodom tog nastupa kaže:



- Da, sećam se tog koncerta. Bilo je dobro prošli put. Svi se radujemo ovoj svirci" I siguran sam da će biti odlično. Mislim da će polovinu set liste zauzimati pesme sa novog albuma koji bi trebalo da izađe u januaru. I, naravno, biće tu pesama iz svih perioda grupe „The Fall”, celokupan materijal - kaže Mark Smit čiji je poslednji album „Imperial Wax Solvent.” dobio odlične kritike i našao se posle dugo vremena na britanskoj top 40 listi.

- Tako je, album je dobro prošao, a mislim da je razlog za to publika, koja je bar u Britaniji sve mlađa - ističe ovaj muzičar kroz čiji bend je prošlo više od 40 saradnika, a on je jednom prilikom izjavio da je zadovoljan novim muzičarima sa kojima radi pošto nisu fanovi sastava „The Fall”.

- Razlog je što sam želeo neki svežiji pristup, a da budem iskren, jedino što bih sada mogao da kažem jeste da je najstariji od njih, od mene mlađi 12 godina - kaže Smit.

Ovaj muzičar ističe da motivacija za nastupe ne nedostaje, pa uprkos lomljenju ruke ili kuka nije odustajao od nastupa čak ni kada je morao da bude u invalidskim kolicima.

- Nisam siguran da je uopšte trebalo da sviramo na toj turneji. Ali radim to zbog previše gluposti koje nas okružuju, u muzici ali i inače. To je jedina motivacija koja je meni potrebna - ističe Mark i objašnjava kako je išla karijera njegovog benda.

- Mislim da je u našem slučaju taj put pun uspeha i padova. Zanimljivo je da nama ide dobro onda kada su svi ostali u problemu, ne znam zbog čega je to tako. Mi smo „The Fall” - priča frontmen benda koji je uticao na mnoge kasnije grupe, ali nema naročito lepo mišljenje o novim grupama koje se oslanjaju na pank.

- Čini mi se da je danas to muzika koja zaglupljuje. Zaista ne bih mogao da kažem da mi se neki noviji bend dopada. Ja još slušam stari rege i rokenrol, kada imam vremena, naravno. U ovom trenutku ne slušam ništa pošto snimam novi album - objašnjava Smit i dodaje da razlog kašnjenja novog albuma nije ekonomska kriza.

- Ne, to nije razlog. U našem slučaju ta kriza traje još od 1999. - kaže ovaj ekscentrični muzičar koji je poznat i po tome što je publici na koncertu poručio: „Razlika između vas i nas je u tome što mi imamo mozak”.

Rođen je u Mančesteru, navija za Mančester siti, ali, kako kaže, mnoge stvari su se promenile.

- Šta mislim o novom Mančester sitiju? Ne znam, stvarno. Zatekli ste me s tim pitanjem. Ne znam. Sada se sve svodi na imidž, a ne na igru. Ne ide mi se više na utakmice. Ne znam, možda ću početi da navijam za nekog drugog - kaže Mark Smit.

Ulaznice u prodaji

Jednodnevne ulaznice se prodaju po ceni od 1.600 dinara, a po 2.600 dinara za komplet, a nalaze se u prodaji na blagajni SKC-a i na „Eventimovim” prodajnim mestima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.