Izvor: Politika, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo pivo sa devet, prva cigareta sa 14 godina

Inspekcije ne mogu same da reše problem prodaje alkohola i cigareta maloletnicima

Kupovina alkohola, cigareta ili opijata bez prepreka jedan su od zabrinjavajućih faktora koji su znatno uticali na loše navike dece, rečeno je juče u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Tom prilikom je predstavljeno istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima u Srbiji u 2008. po metodologiji koja se koristi u Evropskom školskom istraživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje je sprovedeno u 42 evropske zemlje, a u Srbiji je obuhvatilo 6.553 učenika prvog razreda srednjih škola.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je veoma važno smanjiti dostupnost psihoaktivnim supstancama, duvanu i drogama i da bi u tome „svako trebalo da prepozna svoj deo posla”.

– Mnogi zaboravljaju da je, u našoj zemlji, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja i služenje alkoholnih pića i cigareta maloletnicima. Svako ko proda alkoholno piće maloletniku u prodavnici ili u diskoteci i kafiću mora da bude svestan da krši zakon. Ne rešava samo inspekcija ovaj problem, ključna je promena stava i ponašanja članova društva, uključujući i ugostiteljske radnike – ističe ministar Milosavljević i dodaje da, u skladu sa ovim, ne može da nas iznenadi podatak da 40,5 odsto učenika smatra da su im žestoka pića veoma lako dostupna.

Problem postoji, kako kaže Milosavljević, i prilikom organizovanja slobodnog vremena mladih ljudi, jer 14,4 odsto njih svako veče provodi u diskoteci ili kafiću, dok polovina izlazi bar jednom nedeljno. Da bi se što bolje zabavili ili pobegli od stvarnosti, srednjoškolci, 7,6 odsto, koriste i sedative bez lekarskog recepta. Pri tom, ove lekove dvostruko više upotrebljavaju devojke (10 odsto ispitanih) nego momci (4,8 odsto).

Lepak, benzin, plin i druge inhalanse barem jednom je koristilo gotovo tri odsto šesnaestogodišnjaka, dok je 2,7 odsto konzumiralo alkohol u kombinaciji sa pilulama. Pivo je omiljeno piće srpskih srednjoškolaca, mladići više piju nego devojke i prvi put probaju pivo sa devet godina.

Zbog toga, kako kažu stručnjaci, prevenciju i edukaciju trebalo bi započeti već u predškolskom uzrastu, a Spomenka Ćirić-Janković, koordinator Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih droga u Srbiji, ističe da bi trebalo zabraniti reklamiranje alkoholnih pića, pogotovo piva, u vreme kada su tinejdžeri najčešće ispred televizora

Približno jedna četvrtina mladih (26,6 odsto) prvu cigaretu zapali sa 14 godina, a prema rečima primarijusa dr Đurđe Kisin, načelnice Centra za promociju zdravlja, ovi podaci ukazuju na postojanje velikog rizika upotrebe duvana u kasnijem periodu i nastanka mnogih bolesti.

Prema mišljenju stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, uz pomoć ovog istraživanja, čiji će se rezultati porediti sa drugim zemljama, pomoći će da se razmene stečena znanja i iskustva i osmisle konkretne aktivnosti i nacionalne strategije za borbu protiv upotrebe duvana, droge i alkohola. Predviđeno je da se ova istraživanja sprovode svake četiri godine da bi se proverilo koliko je u međuvremenu zemlja napredovala u ostvarenju svojih planova.

J. Popadić

[objavljeno: 02/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.