Ova vrsta piva bi mogla da ugrozi vaše zdravlje: Podložna je razvoju opasnih bakterija?

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 13:29

Ova vrsta piva bi mogla da ugrozi vaše zdravlje: Podložna je razvoju opasnih bakterija?

Istraživanje je pokazalo da bi vas konzumacija bezalkoholnog piva mogla dovesti u opasnost od gadnih bakterija, piše San (The Sun).

Kraft piva sa nula alkohola mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija poput ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi bilo bolje i pametnije, kako naučnici tvrde, držati se običnog piva u umerenim količinama.

"Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnijim od patogena koji se prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskog nivoa kiseonika", rekla je dr En Čarls Vegdal sa Univerziteta Kornel.

"Kada je jedna ili više ovih prepreka tu, pivo može postati osetljivo na preživljavanje i rast patogena" dodala je.

Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 odsto tokom prošle godine u poređenju sa prethodnih 12 meseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi telu.

Redovno konzumiranje previše alkohola može da poveća rizik od bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali stručnjaci preporučuju umerene količine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu „Journal of Food Protection“, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.

Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obe temperature.

Pivo s niskim procentom alkohola od 3,2 posto koje je držano na 4°C nije sadržalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.

"Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udelom", istakla je dr Čarls Vegdal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.