Negotinske pimnice čekaju da poteče vino

Izvor: RTS, 28.Sep.2019, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negotinske pimnice čekaju da poteče vino

Projekat, na kojem je učestvovalo oko 150 studenata iz Srbije i Italije, akademske, javne i privatne institucije, nudi načine revitalizacije pimnica Negotinske vinske regije.
Italijanski institut za kulturu u Beogradu objavio je knjigu "Negotinske pivnice" koju su priredili arhitekta profesor Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Čekini.

Đukanović ističe da nije moguće sve uraditi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutar akademskih institucija.
"Za Negotin je važan transfer znanja koji nije samo akademski, nego transfer praktičnih znanja, koja prevazilaze oblast arhitekture, pre svega urbanog menadžmenta, tj. vođenje političke volje, jer područje Negotina je u senci, nalazi se na rubu naše države", ističe Đukanović.
Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, Negotinske pimnice se od 2010. godine nalaze na preliminarnoj listi Svetske baštine Uneska.
Planovi za detaljne regulacije kompleksa Rajačkih i Rogljevačkih pimnica, usvojeni su 2015. i 2016. godine, a izradili su ih stručnjaci Zavoda.
"U Rajcu i Rogljevu ih ima više stotina. U Rajcu ih je preko 370, za sada postojećih. Neke su u jako lošem stanju, pa ne mogu da kažem da li stoje ili ne stoje, jer su bez krova u obliku ruševina, a bilo ih je pre toga sigurno mnogo više", navodi Estela Radonjić Živkov, etnolog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.
Da su u problematičnom stanju tvrdi i arhitekta Republičkog zavoda Aleksa Ciganović.
"Postoji problem sa selima, sa demografijom našeg prostora i u tom smislu je oko jedne trećine Štubičkih i Rajačkih pimnica izumrla i zaslužuje svoju obnovu od početka", napominje Ciganović.
Obnova svih postojećih kompleksa dugačak je proces, koji zahteva konstantna ulaganja, jer konzervacija podrazumeva i vraćanje njihove prvobitne namene.
"Veoma mali broj je promenio namenu u turističke svrhe, u svrhe smeštaja turista, restorana, kafea ili prodajnih objekata. U najvećem broju se, ipak, još proizvodi vino na tradicionalni način", rekao je Zoran Đukanović.
U narednom periodu planirana je konzervacija nekoliko stotina objekata Rogljevačkih pimnica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.