NOVINARKA KURIRA MEĐU TRANDŽAMA U VENECIJI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2011, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVINARKA KURIRA MEĐU TRANDŽAMA U VENECIJI

VENECIJA - Transvestiti, Bantu crnci ilegalci, vožnja gondolom po ceni pet puta većoj od realne i sjajne maske...

Karneval u Veneciji! Zahvaljujući ovom ludilu saznala sam da bolujem od ohlafobije. Ohlafobija? Fobija od rulje!

Ko nije bio na karnevalu u Veneciji, ne može da zna kakav je osećaj naći se u tolikoj masi (65.000 ljudi, ej). Stiskavac na sve strane... Mislila sam da će me ugušiti. Postoje dve stvari koje treba da znate pre polaska u „grad na vodi“. Prva: >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bez nečega ćete sigurno ostati. Druga: bez obzira na sve, sjajno ćete se provesti!

- Novac i ostale vrednosti čuvajte kao oči u glavi jer lopova ima na svakom koraku! - savetuje nas vodič po sto pedeseti put dok se brodićem približavamo Trgu svetog Marka.

Reka ljudi pod maskama i sa plaštevima prolazi pored mene, a ja se trudim da od milion maski izaberem jednu kako bih se priključila euforiji.

- Sto evra! - kaže prodavačica kineskog porekla!

- Šta, bre, 100 evra?! Pa ista takva je kod crnca na štandu ispred vaše prodavnice 25 - odgovaram joj ljutito dok mi ona na čajniz inglišu objašnjava kako su njegove „falš„ i da su njene ručne izrade, original italijanske od specijalnog materijala.

Otac, majka i dvoje dece, potpuno maskirani, mašu mi i zovu me da se slikam s njima. Sa crnim perjem i brnjicama na nosu deluju pomalo sablasno. Maskirane bakute ispijaju pivo i zovu stariju gospodu da sednu s njima. Dok pokušavam da udahnem vazduh, u uskoj uličici ugledah sedam-osam transvestita kako razmenjuju nežnosti. Maskirani u „ket macane“, sa štiklama i čipkastim čarapama, uvijaju se oko prolaznika, a devojke obavijaju kožnim bičem kako bi im izmamili koji evro za slikanje.

- Osamdeset evra po osobi! - ljubazno nam kaže gondolijer i već nas gura u gondolu.

- Koliko?! - u čudu pita saputnica i odgovara mu da je na internetu pročitala da je vožnja 20 evra po osobi. Vozač taksija na vodi joj, sada već ne toliko ljubazno, odgovara: „A ti se vozi na internetu!“

Odosmo kao oparene i za tri evra (po osobi) obiđosmo kanal brodićem koji mu dođe nešto kao beogradski GSP.

„Uništiše nas crnci i Kinezi!“

Najveći broj Italijana koje sam upoznala tokom kratkotrajnog boravka u Veneciji nije mogao da sakrije nesimpatije prema imigrantima.

- Eto... Moja porodica se bavi izradom unikatnih maski više od 110 godina i ja zbog tih lenština razmišljam da zatvorim radnju. Šta ja da radim kada oni od plastike naprave masku koju prodaju za 15-20 evra, a pravu italijansku masku ne možete porediti s njihovim đubretom! Pravimo je posebnom metodom kuvanja papira i ručno je farbamo, tako da nam se ne isplati da ih prodajemo za manje od 90 evra. Najviše bih voleo da ih sve pohapse, strpaju u brodove i pošalju na pučinu. I zato volim Berluskonija jer on ima čvrstu ruku za te „suini“ - iskuka mi se jedan Ticijano.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.