Muzika koje ovde nema

Izvor: Politika, 11.Feb.2012, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika koje ovde nema

Grupa „Marakuja” predstavlja DVD „MaraQYa StreetSoul”, a za kraj aprila najavljuje i koncert u Beogradu

Grupa „Marakuja” (MaraQYa) održaće u TC „Ušće” u Beogradu 14. februara mali koncert za zaljubljene, ali i one koji to nisu, i predstaviti DVD „MaraQYa StreetSoul”. Prvih dvesta posetilaca dobiće na poklon DVD ove grupe koja postoji četvrtu godinu i koja je na našu muzičku scenu unela zvuk soula s mešavinom hiphopa.

Neobičan naziv mlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << beogradske grupe ima i svoju kratku istoriju.

– Kada smo nastali i održali prvu probu, otišli smo u kafić na piće. Neko je naručio rakiju, neko pivo, a ja, pošto sam odrastao u Nemačkoj gde sam voleo da pijem sok od marakuje, naručio sam njega sa kiselom vodom. Kelnerica me je pogledala kao da nisam normalan. Nekoliko meseci kasnije odlučili smo da se upravo tako zovemo jer pravimo muziku koje nema na ovim prostorima kao što nema ni marakuje – priča Marko Luis, koji se upravo vratio iz Ciriha sa koncerta Di Anđela kojeg punih deset godina nije bilo u Evropi.

Uz neminovni muzički uticaj koji je na njega ostavio otac, muzičar izuzetnog glasa Luis, pa se kućom, kako kaže, uvek čuo zvuk crnačke muzike, i Marko i ostali članovi benda odrastali su baš uz tu muziku – soul, gospel, bluz. I uneli i hiphop.

– Ako me pitate imamo li publiku – imamo. Tu vrstu muzike nekada su izvodile sestre Kovač kada su bile u K2. Čim smo izbacili singl, javili su se mnogi koji su s nestrpljenjem čekali da tako nešto izađe – kaže Marko objašnjavajući da osnovu njegovog benda čini sedmoro muzičara, ali da ih sada ima i više s tendencijom proširivanja.

Na pitanje može li se uz tako brojnu ekipu govoriti o nekakvoj zaradi, kaže da sve pare koje zarade ulažu u budućnost benda i u produkciju, a svako iz benda radi i nešto dodatno.

– Da bismo živeli od „Marakuje”, morali bismo da pravimo kompromise, a to nećemo. Tako klavijaturista svira na klaviru u baletskoj školi, ja imam još jedan bend od kojeg živim, i bubnjar ima još jedan bend, a basista se bavi pozlatom – objašnjava naš sagovornik.

Album prvenac „Savršen dan” objavili su 1. aprila, i može se skinuti besplatno sa sajta Em-Ti-Vija, na kojem su tri meseca kasnije prikazali i koncert.

– Bio je to koncert bez publike, priređen u studiju Fakulteta dramskih umetnosti, pa smo ga i nazvali „Uživo na Bulevaru umetnosti”. Sredinom septembra održali smo koncert u Ulici kneza Mihaila, a 29. decembra u Skoplju koncert s makedonskim reperom Tonijem Zenom i 1600 ljudi i snimili DVD koji će izaći za dva meseca. Uvek pravimo nešto drugačije. Trudimo se da ne budemo standardni. Sledeći put ćemo uvesti publiku u dnevnu sobu – kaže Marko i dodaje da planiraju i koncert u Beogradu, najverovatnije krajem aprila.

S. Č.

objavljeno: 11.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.