Hajneken dobrodošao u Jagodinsku

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hajneken dobrodošao u Jagodinsku"

Jagodina -- Generalni direktor Jagodinske pivare Zoran Petrović kaže da je "lepa vest" da bi kompanija Hajneken da kupi Jagodinsku pivaru.

Jagodinska pivara bi trebalo do kraja ove ili početkom iduće godine da bude privatizovana

"To je lepa vest, jer ono što smo hteli, posle problema koji su trajali nekoliko godina, smo i postigli - da se strani kupci ponovo interesuju za nas", rekao je Petrović.

Podsetimo, potpredsednik Vlade za privredni razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je izjavio "da je Hajneken zainteresovan za Jagodinsku pivaru".

"Želimo da sačuvamo brend, da proširimo osortiman, da se modernizujemo i postanemo zaista veliki proizvođač piva", dodao je Petrović.

On je napomenuo da bi Jagodinska pivara, koja proizvodi pivo već više od veka i po, trebalo do kraja ove, ili početkom iduće godine da bude privatizovana, pri čemu bi minimalno ulaganje u njen razvoj trebalo da iznosi oko 12 miliona evra.

Petrović je predočio da je Jagodinska pivara u junu zabeležila svoju dosadašnju najveću proizvodnju i prodaju piva u Srbiji, koja je za 6,5 odsto veća nego u junu prošle godine.

Ova pivara će, najavio je njen direktor, izvoz piva u Makedoniju započeti ove ili početkom naredne sedmice. Izvoz u tu susednu zemlju je, napomenuo je Petrović, trebalo da počne još pre dve sedmice, ali kasni zbog toga što se čekalo da stignu nalepnice na flaše iz Nemačke.

Prethodna privatizacija Jagodinska pivare poništena je u decembru 2006. godine pošto vlasnik, Pan bir iz Novog Sada, nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Pan bir je Jagodinsku pivaru kupio na tenderu u avgustu 2005. godine za 75 hiljada evra i obavezu da za pet godina investira 4,5 miliona evra.

Kompanija Hajneken je krajem prošle godine kupila MB pivaru u Novom Sadu, a sa turskim Efesom je osnovala zajedničko preduzeće, u kojem ima većinski udeo i na taj način preuzela upravaljanje Vajfert pivarom u Pančevu i Zaječarskom pivarom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.