Zoran Vlašković: Osvetljena  istina o Rezoluciji 1244  kroz dokumenta OUN

Izvor: KMnovine.com, 30.Okt.2023, 04:10

Zoran Vlašković: Osvetljena istina o Rezoluciji 1244 kroz dokumenta OUN

Zoran Vlašković: Osvetljena istina o Rezoluciji 1244 kroz dokumenta OUN Izuzetno značajna knjiga sudije Mihajla T. Makića (Gnjilane – Despotovac) odnosi se na pravni problem Kosova i Metohije



Piše: Zoran Vlašković



''Nijedan narod na Balkanu i Evropi nije toliko propratio kao srpski narod, a nijedan autor nije bolje i detaljnije obradio – dokumentovao sve prevare i podmetanje Srbiji, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << je doplomirani pravnik, sudija u penziji Mihajlo T. Makić dokumentovao u knjizi - istorijski udžbenik ''Tajna šifra  S/1999/648'' u Rezoluciji 1244 SB OUN podmetanje i posledice njene primene'' - ovako o ovoj knjigi Makića piše doktor vojnih nauka, počasni doktor Tamboskog univerziteta u Rusiji Velibor P. Stević.Stević dalje piše u recenziji knjige da je Makić napisao istorijsku studiju, ne samo na osnovu ličnog stava i razmišljanjlja, nego na osnovu dokumenata i obilje knjiga do kojih je došao prikupljajući ih godinama.


   
Iz knjige ''Tajna šifra  S/1999/648'' u Rezoluciji 1244 SB OUN podmetanje i posledice njene primene''    


Drakča Ilić, advokat, u recenziji knjige kaže da : Autor u knjizi posebno ukazuje na naučni rad grčkog profesora Međunarodnog prava Panajotisa G. Haritosa koji se odnosi na podmetanje R 1244 SB UN, pod naslovom ''Status Kosova i Metohije prema međunarodnom pravu'' koji je prezenotovan u SANU na međunarodnom skupu o KiM još 2006. godine.

''Šifra ''S/1999/648'' u glavnom delu R 1244 odnosi se na dokument uručen UN od strane predstavnika Francuske. U ovom dokumentu, izraz ''Sporazum iz Rambujea'', koji se pojavljuje u Beogradskom sporazumu od 3. juna 1999. godine je izjednačen sa tekstom pod naslovom ''Privremmeni dogovor o miru i samoupravi na Kosovu'', tj. sa ultimatumom koji je odbijen od strane jugoslovenskog rukovodstva i Skupštine Srbije marta 1999. godine. Taj tekst '' Privremmeni dogovor o miru i samoupravi na Kosovu'', a do dogovora i nije došlo , je podmetnut u R 1244, kao dodatak 2, nakon što je postignut dogovor u Beogradu i sačinjen ''Beogradski sporazum 3. juna 1999. godine. Ovaj dokument samo ide u prilog tome koliko su daleko išle SAD i njeni saveznici sa ciljem ostvarivanja interesnih politika, bez ostavljanja prostora da druga strana iznese svoje argumente'' – kaže Drakča Ilić.

''Dok je došao do ove knjige Makić je studiozno, znalački, istorijskom građom potkrepio sve navode u knjizi koja se tiče same R- 1244. Makić ima, kao bivši sudija, istančani ukus za istinu koja mu je i bila cilj u ovoj knjizi - dokumentu koja će biti sigurno osnova mnogim istoričarima i drugima kada budu pisali o počecima 21 veka u Srbiji i posebno o Kosovu i Metohiji'' - naglašava Ilić.



   
Naslovna strana knjige    

''Mihajlo T. Makić je ovom knjigom suptlnom analizom ukazao i na pravni osnov povratka srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju kao sastavnom delu Srbije čija se teritorijalna celovitost garantuje od strane Ujedinjenih nacija. Ova knjiga je korisna i važna ne samo za Srbiju već i za međunarodno pravo. Makić u ovoj knjizi nije samo izneo fakte već je na mnoge stvari ukazao vizionarski u svom radu. Makiću će jednog dana Srbi biti daleko blagorodniji nego to što ova savremena vlast čini, jer mnogi u vlasti nemaju u sebi možda srpsko pa ni sloVensko poreklo'' - navodi u recenziji knjige Prof. dr pravnih nauka Božidar Mitrović.


   
Mihajlo T. Makić    
''U knjizi Mihajla T. Makića je izvedena detaljna i studiozna analiza svih akata i radnji grubog falsifikovanja dokumenata, koju niko ne može da ospori da je falsifikacijom R 1244 SB UN učinjena velika šteta Republici Srbiji, srpskom narodu i svim drugim etničkim zajednicama '' – kaže o knjizi dip. pravnik Rodoljub Raičić.

Inače Makić je rođen u Gornjem Kuscu kod Gnjilana a penzionisan je kao sudija Opštinskog susda u Despotovcu.

Autor je brojih tekstova o KiM, i drugim temama u brojnim časopisima, dnevnim i nedeljnim novinama a publicuistikom je počeo da se bavi vrlo rano.

Izdavač ove knjige su ''LESTVE'' iz Kosovske Mitrovice a štampala je štamparija SVEN iz Niša.







* * *


Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju




Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.