Zlatibor Lončar: Počela provera dokumentacije i nalaza lekarskih komisija

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatibor Lončar: Počela provera dokumentacije i nalaza lekarskih komisija

Beograd - Po zahtevu Ministarstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja počeli smo da radimo reviziju invalidskih penzija. Mišljenja smo da su revizije neophodne jer postoje ozbiljne sumnje u regularnost, kaže za Danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On dodaje da se proverava dokumentacija u vreme kada je bilo najviše odobrenih penzija.

- Za sada je to period u proteklih 10, 15 godina. Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << mogu sa izvesnošću da kažem koliko će slučajeva biti provereno i koji će još period biti obuhvaćen, jer radimo po nalogu Ministarstva rada. Tek smo počeli i videćemo na kakve ćemo slučajeve nailaziti - ističe Lončar.

O reviziji invalidskih penzija poslednjih dana govorio je ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin, koji je izrazio sumnju da je u protekle tri decenije bilo zloupotreba u toj oblasti. Vulin je najavio da će naredne sedmice razgovarati sa udruženjima osoba sa invaliditetom kako bi od njih dobio podršku za reviziju, napomenuvši da ona nije urađena još od 80-ih godina. Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović kaže za Danas da je sa ministrom rada dogovoren sastanak za narednu sredu, kada će biti precizirani detalji oko sprovođenja revizije.

- Sastanak je inicirao ministar Vulin. Mislim da je imao malu zadršku o tome da li ćemo biti saglasni sa idejom da se sprovede revizija, ali dobio je našu punu podršku. Ako postoje sumnje da je bilo zloupotreba, to treba ispitati - ističe Jovanovićeva. Ona dodaje da eventualne zloupotrebe najviše štete osobama sa invaliditetom, jer su budžetska sredstva ograničena, te oni koji zaista treba da ih primaju, dobijaju manje novca.

Sa sprovođenjem revizije saglasan je i član Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom Damjan Tatić, koji kaže za naš list da se dosta govori o tome da je bilo zloupotreba prilikom dobijanja invalidskih penzija.

- Lično, ne znam ni za jedan takav slučaj, ali se zalažem za vladavinu prava i samim tim mislim da bi trebalo ispitati sumnjive slučajeve. Upravo zbog njih osobe sa invaliditetom najviše ispaštaju, jer primamo manje sredstava i svi smo pod znakom sumnje, ukazuje Tatić.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi, u invalidsku penziju odlazi osoba koja je potpuno nesposobna za rad, a o tome odlučuje komisija za invalidsko-penzijsko osiguranje. Najveću ulogu u komisiji imaju lekari, koji odluku donose na osnovu medicinskih izveštaja.

- Doktori su preopterećeni u radu, pa može doći do propusta, ali ne isključujem činjenicu da je bilo i određenih zloupotreba u falsifikovanju lekarskih nalaza. Kako bi se to sprečilo, trebalo bi pojačati mehanizam za monitoring i propisati odgovornost za zloupotrebu, ocenjuje Tatić.

Aleksandar Vulin je ukazao da problem kod invalidskih penzija nisu same procedure, već to što se ljudi koji imaju iste probleme i dokumentaciju različito tretiraju. Reviziju je prvi put pomenuo prošle sedmice najavivši da će biti obavljena revizija rešenja o invalidskoj penziji za Ljubišu Buhu Čumeta, koju je prema navodima medija ostvario u 29. godini. „Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li je reč o zloupotrebi tog prava, ali moj lični stav je da Buha izgleda vrlo zdravo i uopšte ne deluje kao neko ko je invalid“, rekao je Vulin.

Damjan Tatić se osvrnuo na ovu izjavu ministra, podsećajući da postoje i „nevidljivi“ invaliditeti - osobe sa intelektualnim, psihosocijalnim stanjima ili kardiovaskularnim oboljenjima.

Izmena zakona

Udruženja osoba sa invaliditetom su u više navrata tražile izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u delu koji se odnosi na sposobnost za rad. „ Zakon izjednačava invaliditet sa potpunom nesposobnošću za rad. Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom je pre četiri godine to pokušala da promeni, jer osobe sa određenom vrstom invaliditeta nisu potpuno nesposobne i mogu da obavljaju određene poslove“, ističe Damjan Tatić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: Ozbiljne sumnje u regularnost invalidskih penzija!

Izvor: Kurir, 05.Sep.2014, 00:10

Proverava se dokumentacija u vreme kad je bilo najviše odobrenih penzija..BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je po zahtevu MInistarstva rada, zapošljavanja i boračkih pitanja započet rad na reviziji invalidskih penzija..."Mišljenja smo da su revizije neophodne jer postoje...

Nastavak na Kurir...

Lončar poručuje: Ozbiljne sumnje u regularnost invalidskih penzija

Izvor: NaDlanu.com, 05.Sep.2014

Počela provera dokumentacije za invalidske penzije..Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je po zahtevu MInistarstva rada, zapošljavanja i boračkih pitanja započet rad na reviziji invalidskih penzija..."Mišljenja smo da su revizije neophodne jer postoje ozbiljne sumnje u regularnost",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.