Ženama ”muški” staž

Izvor: S media, 21.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama ”muški” staž

Starosna granica za odlazak žena u penziju sigurno se neće menjati do kraja godine, pa će do tada zahtev za penzionisanje moći da podnesu sve radnice sa navršenih 59 godina života. A, hoće li se ta granica pomerati dogodine - upravo razmatra radna grupa Vlade Srbije.

Reformom penzijskog sistema bave se predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, sindikata, Penzijskog fonda, ekonomisti i eksperti drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << struka. Dosad, međutim, nije donet nijedan konkretan zaključak, niti odluka.

Rok za donošenje nacrta reforme je kraj decembra. Kako "Novosti" saznaju, ukoliko bi "prošla" ideja o izjednačavanju žena sa muškarcima u dužini radnog staža, starosna granica se ne bi podigla odjednom. Na svakih godinu dana dodavalo bi se od tri do šest meseci.

Oko uslova za odlazak u penziju preporuku je dala i Međunarodna organizacija rada, koja predlaže da se dužina radnog staža određuje u zavisnosti od zanimanja, a da se u obzir uzimaju i demografske, ekonomske i socijalne specifičnosti.

- Još je rano govoriti o tome da li će i Srbija podići starosnu granicu. Radna grupa poredi sisteme koji su aktuelni u Austriji, Nemačkoj i Sloveniji - objašnjava Đuro Perić, potpredsednik UO PIO fonda. - Neka od rešenja mogla bi se preuzeti od ovih zemalja, ali se nijedan sistem ne može preslikati u potpunosti. I sa stručnjacima MMF se razgovara na ovu temu, s tim što nema nikakvih uslovljavanja.

I dok se u delu stručne javnosti sabiraju argumenti za podizanje starosne granice i izjednačavanje uslova za penzionisanje muškaraca i žena, radnice sve glasnije negoduju. Protivnici ove ideje "potežu" statistiku po kojoj Srpkinje, u proseku, žive šest godina manje od Nemica ili Austrijanki. Oni koji smatraju da je podizanje starosnog praga neophodno navode da je sve manje penzionera koji su odradili pun staž, kao i da će uskoro biti više penzionera nego zaposlenih.

DUŽE NA POSLU

NEKADA se u penziju odlazilo znatno ranije. Sadašnji korisnici starosne penzije, koji su se penzionisali do 1964. godine, u penziju su odlazili, u proseku, sa 23 godine staža, a godinu dana kasnije sa 25. Od 1980. godine prosečan staž onih koji su išli u penziju bio je 31, 32 i 33, nekoliko godina bio je 34, dok se najduže održao limit od 35 godina.



IMAJU VIŠE OBAVEZA


IZJEDNAČAVANjE uslova za odlazak u penziju mnogi tretiraju kao pravi odraz ravnopravnosti, ali ga većina, ipak, osuđuje. Nevladina organizacija "Amiti" za pitanja starih, sprovela je istraživanje o preovlađujućim stavovima po ovom pitanju. Među najbrojnijim argumentima "protiv" bili su da prosečna žena u Srbiji osim karijere, brine i o domaćinstvu, rađa decu i stara se o porodici.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.