Zbog penzije prespavali pod vedrim nebom

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog penzije prespavali pod vedrim nebom

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Bivši pripadnici oružnih snaga BiH, koji imaju pravo na prevremeno penzionisanje, čekaju dva dana ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu da im neko od odgovornih potvrdi da će njihov zahtev biti ispoštovan. Oni traže da u predlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, u skladu sa zakonom, budu uvrštena i sredstva za isplatu njihovih penzija.

Iako su noć proveli pod vedrim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nebom, najavili su da „ne nameravaju” otići iz Sarajeva sve dok ne reše svoj problem. Ne isključuju ni mogućnost stupanja u kolektivni štrajk glađu, a ni nastavak protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koju su juče po podne, zbog predostrožnosti, obezbeđivale jake policijske snage.

Za isplatu penzija za poslednje tri godine, uključujući i tekuću, bivšim pripadnicima oružanih snaga koji imaju pravo na prevremeno penzionisanje potrebno je oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Na jučerašnjoj sednici Saveta ministara BiH nije razgovarano o predlogu budžeta za ovu godinu, jer još nije pripremljen, ali jeste o otpuštenim vojnicima koji protestuju.

Iz kabineta predsedavajućeg Vjekoslava Bevande saopšteno je da su ministri „upoznati” sa sadržajem razgovora koji je on, zajedno s ministrom finansija Nikolom Špirićem i ministrom inostranih poslova Zlatkom Lagumdžijom, vodio s predstavnicima bivših vojnika i da je „naglašeno” da sredstva za isplatu njihovih penzija „budu” uvrštena u ovogodišnji budžet.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je da su bivši pripadnici oružanih snaga sasvim u pravu.

„Druga je stvar da li mi kada donosimo zakone vodimo dovoljno računa o tome da su ti zakoni ’teški’ određen iznos finansijskih sredstava”, kazao je on.

Podsećamo da je parlament BiH, uoči izbora 2010. godine, usvojio izmene i dopune Zakona o oružanim snagama BiH kojima se vojnicima, koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dve godine učestvovali u ratu kao pripadnici ARBiH, HVO i VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prevremenu starosnu penziju.

D. Stanišić

objavljeno: 22.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.