Zamrzavanje plata i penzija?

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrzavanje plata i penzija?

Srbija može da prebrodi krizu samo uz set ekonomskih mera kojima bi se obezbedila dodatna milijarda evra u državnoj kasi, smatraju ekonomisti. Političari kažu da od koalicionog dogovora zavisi šta će biti urađeno. Predlog da se penzije i plate stave na led, ne prihvataju rado.
Bez paketa ekonomskih mera kojima bi se ove i naredne godine obezbedila dodatna milijarda evra u državnoj kasi, Srbija ne može da prebrodi krizu, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kažu ekonomisti. Upućeni tvrde da su upravo to pitanja oko kojih se lome koplja u pregovirima o novoj vladi.
Signal za uzbunu stručnjaci su dali, a političari kažu - od koalicionog dogovora zavisi šta će biti urađeno. Predlog da se penzije i plate stave na led, ne prihvataju rado.
Božidar Đelić iz Demokratske stranke kaže da je opredeljenje te stranke da se pronađu uštede koje neće biti na teret građana, već onih unutar državnog aparata, jer su plate u javnom sektoru 40 odsto veće od plata u privatnom sektoru.
'Što se tiče penzionera, bilo kakva akcija mora zaštiti i one minimalne penzije', rekao je Đelić.
'Onaj ko nema dovoljno para i sve troši na plaćanje komunalnih usluga, računa i hrane tome ako zamrzenete platu vi ste sebi skresali granu na kojoj sedite', rekla je Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke.
Prema njenim rečima plate preko 80.000 dinara pa naviše moraju da budu progresivno oporezovane u vreme krize.
Ni drugi predlog ekonomista, da se povećanjem PDV-a obezbedi više novca u državnoj kasi, političarima nije mnogo miliji.
'Prvo moramao ići na proveru njegove naplate jer je u tom domenu oslabila disciplina, ako ne bude moguće nadoknaditi manjak u kasi od milijardu evra ove i sledeće godine, onda bi to bila iznuđena mera', kaže Đelić.
Đelić naglašava da povećanje PDV-a za tri-četiri poena nije zamislivo, a da istovremeno ne dođe do rasterećenja plata.
Jorgovanka Tabaković smatra da nedopustivo pričati o povećanju PDV-a dok se ne primene sve mere štednje.
'To što je povećanje PDV-a će značiti da jedan te isti novac koje građani imaju neće moći da bude više unet u državnu kasu, nego će građani trošiti manje', rekla je Tabakovićeva.
Za socijaliste, koje i demokrate i naprednjaci priželjkuju za partnera, štednja nije rešenje.
Dušan Bajatović iz Socijalistička partija Srbije kaže da će dugoročno i srednjoročno gledano povećanje PDV-a i zamrzavanje plata i penzija dodatno depresirati privredne tokove, smanjiti privrednu aktivnost.
'Mislimo da ta mera sama po sebi nije dobra', kaže Bajatović.
'MMF - municija za odbranu kursa'
Osim za uvođenje reda u državnu potrošnju, socijalisti kažu da nam MMF kao zagovornik štednje nije potreban.
'Ja ne znam šta je to što zna MMF osim što imaju nešto para da nam strukturno pomognu, a što mi ne znamo, mi nisimo bili dovoljno odgovorni mi smo vukli loše ekonomske poteze i s tim mora da se prestane', kaže Bajatović.
'Kada su se zaduživali nikome MMF nije smetao, a danas kada MMF očekuje da budemo dužnici koji uredno otplaćuju dugove tada im smeta, to nije dobra poruka', ističe Tabakovićeva.
Đelić kaže da MMF samo služi da Srbija ima dodatnu municiju za odbranu dinara i poruku inostrnastvu da je zemlja stabilna.
I ostale stranke koje pretenduju na neku od ministarskih fotelja, imaju različite ideje za sprečavanje krize. Za Ujedinjene regione nije prihvatljivo povećanje PDV-a, a još manje smanjenje davanja lokalnim samoupravama.
Demokratska stranka Srbije bi pozajmila još 10 milijardi evra od Rusa za pokretanje privrede. LDP bi što manju ulogu države, ukidanje carina, potpunu privatizaciju, i kao i svi ostali, smanjenje državne potrošnje.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.