Zakon o radu, daleko od dogovora

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o radu, daleko od dogovora

Sindikati i Vlada nikad nisu bili dalje od dogovora o zakonu o radu. Sindikalci, koji su napustili pregovore, najavljuju proteste.

Sindikatima je najspornije produženo dejstvo kolektivnog pregovaranja i oročenje tog procesa, ali i ukidanje minulog rada, smanjenje otpremnina za penzije sa tri na dve zarade, smenski rad. Poslednji predlog Vlade sindikati su odbili.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sindikata Srbije, kaže da je ponuđeno da Unija poslodavaca, koja potpisuje kolektivni ugovor, ima 50 odsto zaposlenih u svojoj organizaciji.

"U ovom momentu reprezentativna poslodavačka organizacija, znači Unija poslodavaca, ne može nikako ni teoretski da dođe ni do 10 odsto, a kamoli do 50 procenata", rekao je Orbović.

U Uniji poslodavaca nisu srećni rešenjem za minuli rad, ali ga prihvataju. Baš kao i rešenje o kolektivnom pregovaranju.

"I Unija poslodavaca naravno da se zalaže za kolektivno pregovaranje i da se dođe do kolektivnih ugovora, ali ne može se zakonom predvideti da je obaveznost i praviti prošireno dejstvo svih kolektivnih ugovora. Znači to ne poznaje nijedna konvencija ni Evrospka direktiva", kaže Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca.

Ministar za rad Aleksandar Vulin iznenađen je odlukom sindikata da napuste pregovore.

"Oni su i dalje članovi Socijalno-ekonomskog saveta, mi ćemo se naravno ponovo videti. Dolazi čitav niz zakona, ali vodite računa da svojim ponašanjem ne naškodite radnicima, da ne naškodite onome ko ne radi. Znate, ovo nije samo zakon o onome ko radi, već i onom ko ne radi, da mu otvorimo nova radna meta", rekao je Vulin.

Upozorava da nije dobro po dolazak investitora da se zbog svakog zakona izlazi na ulice.

"Pitate me da li sam siguran da će doći investitori zbog zakona o radu, a šta vi mislite da li će oteri investitore ako budu videli da se zbog svakog zakona u ovoj zemlji izlazi na ulice i protestuje", pita Vulin.

Izmene Zakona o radu trebalo bi da stupe na snagu u avgustu.

Takođe, izmene zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju, kao i zakon o obnovi zemlje posle poplava, sutra će se naći pred Vladom, a sledeće nedelje biće u skupštinskoj proceduri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zakon o radu, daleko od dogovora

Izvor: RTS, 12.Jul.2014, 15:29

Sindikati i Vlada nikad nisu bili dalje od dogovora o zakonu o radu. Sindikalci, koji su napustili pregovore, najavljuju proteste...Sindikatima je najspornije produženo dejstvo kolektivnog pregovaranja i oročenje tog procesa, ali i ukidanje minulog rada, smanjenje otpremnina za penzije sa tri na dve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.