Za i protiv dobrovoljnog penzijskog fonda

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za i protiv dobrovoljnog penzijskog fonda

BANJALUKA - Penzija od 600 umjesto od 200 maraka. Uskoro će i to biti moguće, tvrdi Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

Na proljeće naredne godine, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i najvećim slovenačkim penzijskim fondom, osnovaće prvi dobrovoljni penzijski fond u Srpskoj.

Korisnici će moći da uplaćuju novac u skladu sa mogućnostima, ili će to umjesto njih raditi poslodavci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

"Psihološki efekat da vi to ne možete koristiti do određenih godina daje vam neku sigurnost da to nećete možda u određenom trenutku potrošiti", rekao je Lakić.

Ako radnik uplaćuje 50 maraka mjesečno tokom 20 godina, penzija će mu biti oko 124 marke. Ukoliko uplaćuje isti iznos dva puta duže, imaće penziju oko 550 maraka. Novac će moći da koristi kada se penzioniše, a biraće da li želi da podigne sve odmah ili da penziju troši u ratama. Ta ideja se uglavnom dopada građanima, koji bi svakako voljeli da pod stare dane imaju koju marku više u džepu.

Ipak, ima i onih koji su skeptični.

Ekonomista Zoran Pavlović ne dijeli mišljenje građana. Dobrovoljni penzijski fondovi u BiH, tvrdi, teško da imaju ikakvu perspektivu. Narod, kaže, jedva krpi kraj s krajem, pa para za dodatne troškove, makar i za ulaganje u budućnost - nema.

Procjene iz Penzijskog rezervnog fonda su da će za pet godina imati 20.000 korisnika. Ipak, sa prosječnom platom u Srpskoj građani su svjesni da će veće penzije za mnoge, ipak, ostati nedostižne.

(NN/ATV)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.