Za 11 godina ćutanja 816.000 dinara

Izvor: Politika, 25.Apr.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 11 godina ćutanja 816.000 dinara

Tolika je razlika između privremenog i konačnog rešenja koju je izračunao Fond PIO u Novom Sadu Radivoju Laloviću

Ukoliko pokrajinski penzijski Fond istraje u nameri da naplati preplaćenu privremenu penziju, koja je 11 godina stizala na adresu Radivoja Lalovića, ovaj 74-godišnji invalidski penzioner iz Novog Sada, moraće tom istom Fondu da vrati ni manje ni više nego 816.000 dinara. I to ne svojoj krivicom!

Fond PIO u Novom Sadu doneo je po službenoj dužnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 15. marta ove godine rešenje da Lalović mora da vrati preplaćeni iznos penzije od 816.008 dinara za period od 15. marta 2003. do 15. novembra 2012. godine, uz napomenu da žalba ne odlaže izvršenje rešenja, objašnjava ovaj penzioner.

– Rekorder sam po iznosu koji penzijski pokrajinski fond traži da mu vratim i to posle više od 42 godine rada u „Naftagasu”. Primao sam 11 godina penziju po privremenom rešenju, jer Fond nije uspeo za sve to vreme da od mog bivšeg poslodavca dobije dokumenta na uvid da su mi redovno uplaćivani staž i doprinosi, priča Lalović.

Privremeno rešenje o penzionisanju Lalović je, kaže, dobio 10. januara 2002. godine, s tim što mu je pravo na starosnu penziju priznato od 16. decembra 2001. godine. Konačno rešenje o penziji stiglo mu je 23. novembra 2012.

– Sporan momenat je iznos penzije iz privremenog i konačnog rešenja, gde mi je po privremenom utvrđena penzija od 19.647 dinara, apo konačnom od prošle godine 19.205 dinara, kaže Lalović.

Lalović ne spori da je računica iz rešenja o penziji tačna i da je trebalo da primaza oko 440 dinara manje nego što mu je stizalo 11 godina, ali pita šta je on tu kriv? Administracija Fonda je ta koja je toliko obračunala. On nikome ništa nije oteo.

Lalović kaže da mu je posebno teško palo što je posle 11 godina dobio rešenje u kome se navodi da se „neosnovano bogatio”.

Upitani kako su došli do cifre od 816.000 dinara, ako je razlika u iznosu između privremenog i trajnog rešenja, kako tvrdi ovaj penzioner samo 440 dinara, Čedomir Francuski, direktor Sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO Novi Sad, kaže, da je razlika mnogo veća.

– Tih 440 dinara je razlika na dan sticanja prava na penziju, a ne na današnji dan. Danas je taj iznos neuporedivo veći, jer je ovaj bivši radnik „Naftagasa” imao dobru platu, objašnjava Francuski.

U ovaj iznos ne ulazi kamata, tako da je ovde samo reč o razlici, odnosno o ukupno preplaćenim penzijama za 11 godina, kategoričan je naš sagovornik i dodaje da je ovaj penzijski fond za 11 godina bar osam puta kontaktirao bivšeg poslodavca – „Naftagas” kako bi dostavili neophodne papire s obzirom na to da je reč o invalidu druge kategorije od 1995. godine.

Na pitanje zašto filijala Fonda nije povela krivični postupak protiv nesavesnih poslodavaca, Francuski objašnjava, da Fond nema mogućnost uvida u sve podatke radnika, jer nekima raspolaže poslodavac, kao što je ovde slučaj i Fond nema zakonskih mogućnosti da natera poslodavca da te papire dostavi.

– S obzirom na to da je reč o invalidu, koji je radio pola radnog vremena, Fond je tražio od „Naftagasa” da nam dostavi podatke kolika je najveća plata na tom radnom mestu gde je Lalović radio, na šta smo čekali najveći deo vremena, kaže on.

Francuski objašnjava da je iznos za povraćaj akontacije narastao na 816.000 dinara zato što je utvrđeno da je poslodavac pogrešno obračunavao i prijavio nadoknadu za drugi stepen invalidnosti Laloviću, odnosno da mu je duplo obračunavao zaradu za poslednje dve godine, a on je već imao veliku platu.

Lalović može da pristane na sporazumno vraćanje preplaćenih para, tako što bi ovih 816.000 dinara mogao da vraća Fondu u 60 rata.

– U dogovoru s Lalovićem odbijao bi mu se deo penzije. Ili, ukoliko do dogovora ne dođe, Fond može da traži da se ceo slučaj reši na sudu, kaže Francuski.

Upitan kolika je ovde krivica Fonda, s obzirom na to da nije Lalović sam sebi zaračunavao veće penzije, nego filijala, Francuski kaže, da je greška Fonda što nisu uspeli da nateraju poslodavca da dostavi ranije svu potrebnu dokumentaciju, nego se na to čekalo 11 godina.  

Jasna Petrović

objavljeno: 25.04.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.