Vučković: Očekujem otpuštanja u javnom sektoru do kraja godine

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Okt.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Očekujem otpuštanja u javnom sektoru do kraja godine

BEČIĆI - Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je danas da se zeleno svetlo MMF-a za umereno povećanje plata i penzija može očekivati ako efekat tog povećanja ne bude preveliki po budžet.

Vučković je u izjavi Tanjugu na ekonomskoj konferenciji u Bečicćima rekao da će misija MMF doći da sagleda ceo budžet za 2016. godinu i da Vlada treba da napravi objektivnu projekciju prihoda i rashoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

"U tom smislu treba videti koliki će deficit proisteći iz toga, da li će on biti na putanji prethodno utvrđenog deficita prilikom sklapanja aranžmana. I ako taj efekat eventualnog podizanja plata nije preveliki, ako je on simboličan, onda se može očekivati zeleno svetlo MMF i umereno povećanje plata i penzija", rekao je ovaj ekonomista.

Upitan da li će MMF zameriti Srbiji što se kasni sa otpuštanjima u javnom sekotoru, ali i sa reformom u javnim preduzećima, Vučković kaže da ponajviše "upada u oči" da plan za smanjivanje broja zaposlenih nije ostvaren u punoj meri.

"Pored povećanog prirodnog odliva, odlaska u penziju, izostaje onaj drugi deo ciljanog otpuštanja. Vremena do kraja godine još ima i očekuje se da se ta otpuštanja i dese u poslednja dva, tri meseca, tako da će i od čvrstine obećanja da će se to i desiti zavisiti reakcija MMF na umereno kašnjenje u toj oblasti", precizira Vučković.

Kada su javna preduzeća u pitanju, Vučković tvrdi da je javnosti možda i promaklo da su usvojene određene promene u tim preduzećima, tačnije da su usvojeni planovi.

„Problem je što ti planovi nisu javno objavljeni, pa svi mi zajedno ne možemo da ocenimo šta sve tu piše, koliko je ozbiljno i da li će preduzeca biti održiva", ukazao je.

Međutim, on, kako kaže, pretpostavlja da će ti planovi biti dostupni delegaciji MMF-a, koja će u zavisnosti od kvaliteta tih analiza dati svoju ocenu.

Dobro je, podseća on, što je opredeljenje Vlade da se privatizuju preduzeća u restrukturiranju prilično čvrsto, pa bi, kako kaže, trebalo ocekivati sve veći broj stečajeva, "a u sledećoj godini i rešavanje preostalih desetak tzv. stratešskih preduzeća".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.