Vlahović, Đuričin: Ključni pokretač rasta BDP su investicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović, Đuričin: Ključni pokretač rasta BDP su investicije

Najava da će "švajcarska formula" za obračun penzija biti modifikovana može se protumačiti kao namera vlade da se povećaju potrošnja i multiplikatori privrednog razvoja, izjavio je danas član programskog odbora Kopaonik biznis foruma i profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin dodajući da su za dugoročni razvoj potrebne investicije.

"Mi ekonomisti možemo najavu za modifikovanje švajcarske formule tumačiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao nameru vlade da se poveća standard potrošnja i da se eventualno povećaju multiplikatori privrednog razvoja. To sve je moguće ako postoji realan fiskalni prostor za to", rekao je Đuričin i dodao da su za dugoročni razvoj neophodne investicije.

Sa time se slaže i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i dodaje da bi investicije trebalo da budu ključni pokretač rasta BDP.

"Potrebno je da tempo rasta plata u javnom sektoru i penzije koje treba ih prate bude na nivou tempa rasta BDP i što bude veća stopa rasta BDP imaćemo veću stopu rasta plata i višu stopu potrošnje", rekao je on.

Vlahović smatra da postoji potreba da se više usmerimo ka investicijama, odnosno da one treba da budu ključni pokretač rasta BDP.Indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli", koja podrazumeva da se penzije usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom, startovala je s prvim danima nove godine, a ta formula, međutim, biće modifikovana, kako bi penzije u Srbiji bile što veće, najavio ministar finansija Siniša Mali.

Mali je saopštio da su on i ministar za rad Zoran Đorđević o modelu za izračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ta formula bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

On je kazao i da je cilj da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra što je, kaže, skoro duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.