Vlada usvojila mere štednje

Izvor: RTS, 29.Mar.2012, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila mere štednje

Vlada Srbije usvojila program mera štednje, čiji je cilj da se smanji budžetski deficit. Neće biti smanjivane plate, penzije i socijalna davanja, subvencije i kapitalni rashodi. Usvojen amandman kojim će se omogućiti povraćaj poreza na opremu i hranu za bebe.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je program mera štednje koji ima za cilj da smanji budžetski deficit i, uz uštede od 15,7 milijardi dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dovede ga u narednom periodu na nivo predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Vlada Srbije usvojila je amandman na Zakon o porezu na dodatu vrednost (PDV) kojim će se omogućiti povraćaj poreza na opremu i hranu za bebe.

Kako je izjavio državni sekretar Ministarastva finansija Dušan Nikezić, smanjenje PDV-a odnosi se na proizvode među kojima su mleko, mleko u prahu, stolice za hranjenje, sigurnosne stolice za automobile, kašice, bebi hrana i kolica. Nikezić je naveo da je amandman usvojen na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Verujem da će ova mera dovesti do smanjenja troškova roditeljima i da je to najbolji način da im se pomogne", rekao je Nikezić. Porez na dodatu vrednost za bebi hranu i opremu je trenutno 18 odsto.

Nikezić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade istakao da će uštede biti ostvarene preusmeravanjem dela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta što donosi 10,9 milijardi dinara, kao i uštedama na diskrecionim rashodima, što će doneti 4,8 milijardi dinara.

Nikezić je ukazao da je Vlada uvela i ograničenje zaduživanja tako da će garancije umesto 432,5 miliona evra, kako je predviđeno budžetom, biti 120 milion evra, a projektna zaduženja od domaćih kreditora 17,5 miliona evra umesto predviđenih 115 miliona.

Navodeći da je budžetski deficit veći od predviđenog, jer je pad prihoda u februaru bio 20 odsto, Nikezić je istakao da Vlada u prva dva meseca nije trošila više nego što je predviđeno već je naprotiv trošila manje, i to za gotovo 13 odsto.

Nikezić je dodao da je Vlada preporučila primenu mera štednje svima koji ulaze u konsolidovani budžetski deficit kao što su Vojvodina, lokalne samouprave, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i javnim preduzećima.

Novim merama, kako je agenciji Beta ranije rečeno u Vladi, neće biti umanjivane zakonom propisane isplate, kao što su plate, penzije i socijalna davanja, ali ni subvencije i kapitalni rashodi.

Uštede u budžetu veće od 10 milijardi dinara trebalo bi da budu postignute smanjenjem rashoda fondova i državnih službi koje imaju sopstvene prihode, zatim manjim troškovima za službena putovanja, usluge po ugovoru, nabavku roba i usluga.

Budžetom za ovu godinu predviđeni su prihodi od 750 milijardi, rashodi od 890 milijardi, a budžetski deficit 140 milijardi dinara. Deficit budžeta je na kraju februara iznosio 37,2 milijarde.

Fiskalni savet ranije je predlagao da se ušteda postigne tako što bi se lokalnim samoupravama preneo veći deo troškova, jer one sada dobijaju veći deo od poreza na zarade.

Gradovi i opštine će tokom 2012. imati 40 milijardi dinara veće prihode. S druge strane, po predlogu budžeta, preuzeće svega 15 milijardi "teže" obaveze. Postoji mogućnost da se deo nadležnosti, pre svega socijalna davanja, sa centralnog prenesu na lokalni nivo. Međutim, to nije moguće bez izmene zakona.

Mere štednje nagovestio je i premijer Mirko Cvetković na Biznis forumu na Kopaoniku ukoliko prihodi budžeta budu ispod planiranih.

Premijer je tada rekao da su u januaru prihodi budžeta bili nešto iznad plana, a u februaru malo ispod planiranog nivoa, navodeći da će vlada morati da pristupi merama štednje ako se pad prihoda nastavi i u martu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.