Vlada izdvaja 400 miliona dinara za sanaciju kuća oštećenih u poplavama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada izdvaja 400 miliona dinara za sanaciju kuća oštećenih u poplavama

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu ove godine a, kako se navodi u saopštenju, ukupno 400 miliona dinara izdvojeno je za hitnu sanaciju stambenih objekata.

U saopštenju se navodi i da je, na predlog premijerke Ane Brnabić, Vlada podnela zahtev Skupštini Srbije za održavanje vanrednog zasedanja, sa četiri tačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dnevnog reda.

To su predlozi zakona o nauci i istraživanjima, o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora Autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, o komunalnoj miliciji i Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Jedna od najvažnijih novina jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ukoliko je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Takođe, značajno su uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, čija će primena doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, navodi se u saopštenju.

Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovoljno opšti, ali istovremeno fleksibilan.

Takav model mogao bi da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama, tako da taj rad bude vrednovan putem školarina, stipendija ili na neki drugi način.

Primena dualnog modela studija doprineće razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra.

U toj situaciji, studenti dualnog modela mogu biti spona koja bi kompanijama ukazala na savremena dostignuća i podstakla saradnju univerziteta i kompanija na realizaciji naučno-istraživačkih projekata.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kojim se ta oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije, a time unapređuje pravna sigurnost, bliže reguliše poslovanje, kao i zakonske obaveze pružaoca usluga informacionog društva.

Usvojenim izmenama ostvariće se napredak srpske ekonomije, kao i dalji rast i razvoj tržišta usluga informacionog društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog zakona: Izvršitelji neće moći ove stanove da prodaju

Izvor: B92, 13.Jun.2019

Izvršitelji ubuduće neće moći da prodaju kuće i stanove građana koji duguju za komunalne usluge do 5.000 evra, niti da uzimaju prihode porodilja i dece...To je predviđeno novim Predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), koji će se uskoro naći pred poslanicima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.