Više para niškim penzionerima

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više para niškim penzionerima

Iz gradskog budžeta Niša izdvojeno 40 miliona dinara za više od devet hiljada penzionera, čije su penzije ispod minimalnih

Niš – Niško Gradsko veće i gradonačelnik Miloš Simonović odlučili su da se iz gradske kase interventno pomogne najsiromašnijim penzionerima, čija su mesečna primanja ispod minimalnog iznosa penzija i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Kako je za naš list rekla Dušica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Davidović, gradski većnik, zadužena za socijalna pitanja i brigu o najugroženijim Nišlijama, u gradu živi tačno 9.634 penzionera čije su penzije niže od 12.000 dinara i svi će oni dobiti novčanu pomoć:

– U našem gradu je 663 starih sugrađana čije penzije ne prelaze 6.000 dinara mesečno i pomoć grada za njih u ovoj godini biće najveća – u istom iznosu kolike su im i penzije. Po hiljadu dinara manje predviđeno je za one penzionere koji imaju mesečna primanja do 8.000 dinara, a kojih je u Nišu 990, dok će svi oni čije su penzije u rasponu između 8.000 i 10.000 dinara dobiti po 4.000 dinara. Takvih je u Nišu 3.479. Kako je najveći broj penzionera u gradu – 4.442, sa mesečnim primanjima od 10.000 do 12.000 dinara, za njih je predviđena pomoć od po 3.500 dinara – rekla nam je Dušica Davidović.

Osim ovog broja penzionera, koji su radni vek proveli u privrednim i drugim organizacijama i ustanovama u našoj zemlji, a koji sada žive u Nišu, u red onih koji će imati pravo na pomoć zbog toga što su im penzije ispod minimuma od 12.000 spada i šest vojnih penzionera. A, kaže Dušica Davidović, pravo na pomoć moći će da ostvare i penzioneri koji su penziju stekli u nekadašnjim republikama SFRJ ili inostranstvu, a sada žive u Nišu, a niže su od predviđenog limita. Naravno, uz validan dokaz o svojim mesečnim primanjima na ime penzija.

– U ovoj godini iz gradskog budžeta Niša izdvojićemo oko 40 miliona dinara za pomoć najugroženijim sugrađanima – penzionerima, koji zaista teško žive. Nije moglo više, zbog poznate situacije u kojoj se grad nalazi, iako je niška organizacija penzionera uputila gradonačelniku i Gradskom veću predlog da svi penzioneri dobijaju pomoć četiri puta godišnje od po 3.000 dinara, kao što je to slučaj u Beogradu. Ukoliko se, naravno, situacija i u gradskom budžetu Niša znatno poboljša, sigurno je da će biti i većih izdvajanja i penzionerima, ali u ovom trenutku ovo je maksimum – kaže Dušica Davidović.

Odluka gradskog rukovodstva Niša je da se novčana pomoć najugroženijim penzionerima isplati krajem marta i početkom aprila ove godine. Budući da su mnogi oronulog zdravlja, penzioneri neće morati da se sami prijavljuju, već je odlučeno da se isplata pomoći obavi preko spiskova Fonda PIO.

Toma Todorović

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.