Verovatno ćemo imati švajcarski model za penzije

Izvor: Mondo, 22.Maj.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verovatno ćemo imati švajcarski model za penzije"

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija. Kaže - najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugrađane.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović, ilustracija

"Tokom sledeće misije MMF, krajem septebmra - pocetkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti i u međuvremenu ćemo razgovarati oko još nekih modela, ali očekujem da će ovaj model, kao najpravedniji i najbolji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti usvojen", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Kako je rekao, jedan od potencijalnih modela za indeksaciju penzija je i tzv. švajcarski model koji podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

Vučić: Rašće još plate i penzije, prosek 500 evra!

"Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i po mom mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija".

Naveo je da se sada rade računice u vezi sa tim modelom i napomenuo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

"To je jedan od modela koji razmatramo. Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvdovjimo u budžetu za te potrebe. Ovo je sistemsko rešenje, dali smo obećanje prošle godine da ćemo naći fer formulu za indeksaciju penzije prema penzionerima. Kroz ovaj model siguran sam da ćemo to obećanje ispuniti", naglasio je Mali.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali:Najverovatnije švajcarski model za PENZIJE, evo i šta to znači

Izvor: Blic, 22.Maj.2019

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija i istakao da je taj model najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugradjane."Tokom sledeće misije MMF, krajem septebmra - pocetkom oktobra, mi ćemo...

Nastavak na Blic...

Mali: Očekujemo usvajanje švajcarskog modela za obračun penzija

Izvor: Danas, 22.Maj.2019

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da bi u drugoj polovini godine trebalo da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija, jer je ocenjen kao model koji je najbolji i najpravedniji za nastarije građane. Članak Mali: Očekujemo usvajanje švajcarskog modela za obračun...

Nastavak na Danas...

Siniša Mali: Švajcarski model za obračun penzija

Izvor: Beta, 22.Maj.2019

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da bi u drugoj polovini godine trebalo da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija, jer je ocenjen kao model koji je najbolji i najpravedniji za nastarije gradjane."Tokom sledeće misije MMF, koja se očekuje krajem septebmra ili početkom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.