Verna Danu mladosti

Izvor: RTS, 17.Nov.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verna Danu mladosti

Josip Broz Tito je jedina osoba kojoj duguje zahvalnost za sve lepo što joj se u životu desilo, kaže Jagoda Urošević iz Nikinaca, koja svakog 25. maja priređuje slavlje u čast njegovog rođendana.

Već punih šezdeset godina Jagoda Urošević smatra da je Josip Broz Tito jedina osoba kojoj duguje zahvalnost, za sve ono što joj se u životu desilo. Kaže da je, zahvaljujući njemu, dobila penziju, upoznala svet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sklopila mnoga poznanstva koja i danas neguje.

Za Jagodu Urošević život je počeo onog dana kada je upoznala Josipa Broza. Kaže bilo je to pre skoro 60 godina, kada je kao 19-godišnjakinja ostala bez jedne ruke i otišla u Maršalat da traži penziju.

Susret je bio neuobičajen, priseća se Jagoda i kaže da taj dan nikada neće zaboraviti:

"Josip Broz je za mene drugi roditelj i ja ga nikad neću zaboraviti. To je čovek koji zaslužuje svako poštovanje."

U njenoj kući u Nikincima sve podseća na Tita: biste za koje nije žalila novca, slike na zidu, njegova sabrana dela. Svoju ljubav prema liku i delu Josipa Broza prenela je i na komšije, koje joj svesrdno pomažu da upotpuni svoju kolekciju.

"Sve komšije je oduševila svojom ljubavlju prema Titu", kaže Anica Gudeljević. "Mi se trudimo da joj pomognemo koliko možemo i svaku sitnicu na koju naiđemo, a koja je vezana za Tita, donosimo u njenu kuću."

Koliko je veliko poštovanje prema Titu govori i podatak da je Jagoda na njegovu sahranu došla čak iz Nemačke.

Već godinama svakog 25. maja obeležava maršalov rođendan. Toga dana u njenom dvorištu su mnogobrojni Titovi  poštovaoci iz cele zemlje. Želela bi, kaže, da na taj dan ugosti i njegovog unuka.

Svakog dana Jagoda prelistava albume sa fotografijama pokojnog maršala i tako, kako kaže, čuva od zaborava jednu lepu uspomenu koja je obeležila njen život. Srećna je što je tu ljubav prenela i na svoju porodicu, a sledeće godine, pred njegov rođendan, jedna prostorija u njenoj kući biće pretvorena u muzej posvećen Josipu Brozu Titu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.