Izvor: Danas, 06.Nov.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je jačanje veza sa Rijadom

Beograd - Dolazak saudijskog princa Sultana bin Salmana bin Abdulaziza el Sauda u Srbiju je veoma važan imajući u vidu veliki uticaj Saudijske Arabije na arapske i islamske države, komentariše za Danas Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose.

On ističe da je reč o poseti "na maltene najvišem nivou" koja može pozitivno da utiče na situaciju na jugu Srbije, buduće odnose sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kosovom "ma u kojem formatu se oni odigravali", na veze Beograda i Sarajeva, kao i na širem planu.

- Dobro je što je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, jednom od ključnih arapskih i islamskih zemalja, pre svega ako se uzmu u obzir ekonomski kriterijumi, ali i njen politički uticaj i činjenica da se u toj državi nalaze najsvetija islamska mesta. Rijad je priznao nezavisnost Kosova, pa nije realno očekivati da će se bilo šta izmeniti u takvom stavu, ali jačanjem saradnje sa Saudijskom Arabijom, što uključuje i razmenu ambasadora, Beograd može da utiče na ublaženje pojedinih stavova islamskog i arapskog sveta, i to ne samo kada se radi o pitanju Uneska - konstatuje Simeonović.

Saudijski princ, inače predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu te države, kazao je nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom vlade Rasimom LJajićem da će vlastima svoje zemlje preneti da se Vlada Srbije protivi inicijativi da Kosovo postane član Uneska. Na pitanje novinara zašto Saudijska Arabija podržava tu inicijativu kada se na Kosovu uništava srpska religijska baština, princ je rekao da je to u nadležnosti drugog ministarstva u Saudijskoj Arabiji, kao i da je ta država posvećena očuvanju religijske i kulturne baštine u svetu. "Saudijska Arabija je posvećena očuvanju religijske i kulturne baštine bez obzira koja je religija u pitanju i bez obzira na politička uverenja", istakao je El Saud.

Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja 2013. i otvaranja Ambasade Srbije u Rijadu, kao i nadu da će Kraljevina Saudijska Arabija uskoro otvoriti svoju ambasadu u Beogradu. Srpski premijer je rekao da će diplomatska predstavništva svakako doprineti jačanju političkog dijaloga dveju zemalja, ali i ekonomske saradnje.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je El-Saudom. Dačić je istakao zadovoljstvo ovom posetom, kao dodatnim impulsom u jačanju veza između Srbije i Saudijske Arabije. On je obavestio saudijskog princa o želji Srbije da zaštiti svoje kulturno-istorijske i verske spomenike na Kosovu i Metohiji, kao i o aktivnostima Srbije u Unesku tim povodom. Dačić je objasnio da bi odlaganje rasprave o prijemu "Kosova" u Unesko omogućilo da se ovo pitanje rešava kroz dijalog koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.