VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE: Evo da li ćete moći da sabirate godine starosti i staža kako biste otišli u penziju

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE: Evo da li ćete moći da sabirate godine starosti i staža kako biste otišli u penziju

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja objašnjavaju da li je moguće da se u Srbiji sprovede sabiranje staža i godina života kako bi građani ostvarili pravo na prevremenu penziju

Građane Srbije kojima nedostaje radni staž, kojima su propale firme u kojima su radili a potom nisu pronašli nov posao, muči problem ostvarivanja penzije. U medijima se u poslednje vreme spominje uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posebnog modela sabiranja staža sa godinama života kako bi se na taj način došlo do određenog broja godina koje bi bile dovoljne za penzije.

Međutim, iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja kažu da se tako nešto nikada nije razmatralo:

"U javnosti se često pojave lažne vesti da će se navedeni model tzv. sabiranja godina života i staža osiguranja uvesti kao poseban uslov za ostvarivanje prava na penziju, međutim takav model za sada nije analiziran niti predložen za razmatranje", navode iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, sistem penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije ne predviđa uslov za starosnu penziju kojim bi se sabirale godine staža sa godinama života.

"Prema važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju podrazumeva ispunjavanje 65 godina života i 15 godina staža osiguranja (za muškarce), odnosno 62 godine života u 2018. godini (postepeno se povećava za 6 meseci godišnje na 65 godina života) i 15 godina staža osiguranja za žene. Oba uslova je neophodno ispuniti da bi se ostvarilo pravo na starosnu penziju", kažu iz istog Ministarstva.

Dakle, uslov za prevremenu starosnu penziju u 2018. godini iznosi 57 godina života i 40 godina staža za muškarce i 56 godina i 4 meseca života i 38 godina staža osiguranja za žene. Oba uslova i u pogledu godina života i godina staža (za žene) se postepeno podižu do 2024. godine na 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Takođe, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju sa 45 godina staža bez obzira na godine života.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.