Užički obućar ostaje veran svom zanatu

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užički obućar ostaje veran svom zanatu

Najstariji i najpoznatiji užički obućar, Živomir Simeunović ima 80 godina, zvanično je odavno u penziji, ali i dalje radi.
Za više od šest decenija staža u obućarskoj radnji na svega 18 metara kvadratnih, svoje umeće preneo je na 20-tak majstora, među kojima su i njegovi sinovi. I dok su se, vremenom, radnje otvarale i zatvarale, majstor Simeunović ostao je veran zanatu i Užičanima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Na tom mestu, u skromnom prostoru, obućarska radnja postoji duže od jednog veka. Poslednjih 5,5 decenija, njen vlasnik i najstariji užički obućar je Živomir Simeunović, Kruševljanin koga su najpre slučajnost, a onda vojni rok i jedna Užičanka, zauvek zadržali u gradu u kome ga sada, gotovo svi poznaju i poštuju.
"Ja radim i sada od 14 do 15 sati dnevno. Ja ne umem to da objasnim, ta želja, volja, ne znam ni ja, kaže Živomir Simeunović.
Nekada, početkom 60-tih najmlađi majstor u Zapadnoj Srbiji, ovaj zanat odabrao je po majčinoj želji.
"Ona kad je bila devojka pa je dolazila u Aranđelovac, onda sa leve i desne strane su bile zanatlije. Kaže, toliko je ona želela i volela kad vidi otvorene radnje, majstori obućari pevaju i rade", kaže Živomir.
A onda je, sa preseljenjem u Užice, poslušao i starijeg, komšiju, opančara koji mu je govorio.
"Mladi majstore, prvo kupi dućan a dućan će da kupi kuću, nemoj obrnuto", kaže Živomir.
Nije se pokajao. Vredno je radio, stekao dućan, kuću, porodicu, obućarskom zanatu naučio tada zainteresovane sugrađane, uz, kako kaže najvežnije, uvek korektan odnos prema mušterijama.
"Puno puta sam ostajao noću, radim do 12 sati, da bi sutra bilo gotovo mušteriji, da mi ona ne bi zamerila, a prevarim se pa primim više nego što mogu da uradim. Onda noć je tu da to nadoknadim", kaže Živomir.
I na pragu devete decenije, majstor Simeunović radi, kaže, s nešto manje snage i brzine ali s istom voljom i spremnošću da obućarskom zanatu nauči nekoga iz današnje, dodaje, nežne generacije, jer strahuje, da bi zbog slabog interesovanja, Užice uskoro moglo ostati, bez obućara.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.