Uskoro će nam faliti lekara, polovina starija od 50

Izvor: B92, 11.Nov.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro će nam faliti lekara, polovina starija od 50

Beograd -- Skoro polovina lekara u Srbiji je starija od 50 godina. Uskoro će oni u penziju, a zdravstveni sistem suočiće se s problemom manjka lekara svih specijalnosti.

Najdeficitarniji su anesteziolozi, neurolozi i pedijatri.

U odnosu na 2010. godinu broj lekara specijalista manji je za 250. Kada se uporede statistički podaci iz 2015, 2010. i 2005. godine, tačno se vidi kojih specijalnosti ima manje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Imamo ljude koji imaju preko 55 godina i specijalisti su koji će za određeno vreme po zakonu morati da odu u penziju, a imamo problem da bi došli do specijaliste to je minimum pet godina koliko traje ta specijalizacija. To je osnovna specijalizacija da bi neko bio iskusan i stručan u svom poslu i nije dovoljno samo da štancujemo te ljude nego da se posvetimo njima i da sutra imamo stručnjake na koje možemo da se oslonimo”, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaju najviše anesteziolozi, radiolozi, pedijatri, neurolozi, a Ministarstvo zdravlja odobravanjem specijalizacija pokušava da premosti jaz koji je nastao zbog zabrane specijalizacija u jednom periodu.

Miodrag Milenović, šef odseka anestezije Urgentnog centra, navodi da se Srbija po tome ne razlikuje od globalnih tendencija.

“Deficit na anesteziji je opšte prisutan, a ono što se kod nas javlja kao potencijalni problem ustvari kao želja za napretkom, to je što se sve više razvijaju uže specijalističke oblasti u kojima anesteziolog uzima učešće u svom stručnom svakodnevnom radu, što su jedinice intenzivnog lečenja, kardiotorakalne anestezije, neurohirurške anestezije, dečje anestezije”, kaže Milenović.

Srbija deli sudbinu zemalja u regionu, deficit kadra postoji i možda i do jedne trećine na globalnom planu.

Taj problem se pojačava ekonomskim migracijama i otvaranjem evropskog tržišta rada. Preporuka borda udruženja anesteziologa EU je da specijalizacija iz anestezije traje najmanje pet godina.

“Ono što bi bilo još važnije je da osmislimo kako ćemo te ljude adekvatno edukovati i pripremiti za budućnost jer specijalista i njegovo školovanje traje najmanje četiri godine u našim uslovima, a u nekim zapadnim razvijenim medicinskim centrima to traje i duže u engleskoj ide i do sedam godina EU. Preporuke su da edukacija anesteziologa traje pet godina”, navodi Milenović.

O tome koliko srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaje zdravstvenih radnika ne postoje precizni podaci, ali se taj broj kontroliše na svakih 15 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.