Uhapšeni trgovci lažnim penzijama

Izvor: Politika, 07.Maj.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni trgovci lažnim penzijama

Fiktivni radni staž navodno ostvaren u „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”, „Elektrodistribuciji Beograd” i „Zavodu za transfuziju krvi”. – Osumnjičeni po godini naplaćivali od 300 do 700 evra

Istraga u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), o kojoj je „Politika” pre dva dana pisala, rezultirala je juče hapšenjem organizatora i članova kriminalne grupe, među kojima su i bivši zaposleni u ovom fondu. Sumnja se da su uhapšeni većem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << broju ljudi omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U akciji Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, uz saradnju Fonda PIO, privedeno je šest osumnjičenih.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal saopštio je juče da su uhapšeni Ivan Đinđić (50), Željko Antulov (64), Predrag Dejanović (65), Dejan Filipović (34), Sredoje Mirković (67) i Zorica Odavić-Stamenković (60).

Policija intenzivno traga za još jednim osumnjičenim A. S. (67), vlasnikom preduzeća „Vadeš”.

– Do sada je obrađeno 58 slučajeva, a sumnja se da je neosnovano isplaćeno penzija u iznosu od oko 62 miliona dinara. Fondu PIO pričinjena je šteta od oko 70 miliona dinara. Članovi organizovane kriminalne grupe su na ime naplate svojih usluga nezakonito zaradili 113.000 evra i više od 3,3 miliona dinara – objasnio je Radisavljević.

Policija sumnja da je Đinđić, kao bivši zaposleni u beogradskoj filijali Fonda PIO na poslovima kontrole plaćenih doprinosa i utvrđenog radnog staža osiguranika kod poslodavaca, od 2007. godine organizovao kriminalnu grupu. Članovi grupe su nalazili osobe, kojima je nedostajao radni staž za sticanje prava na korišćenje starosne penzije. Tim osobama je za iznos od 300 do 700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Fonda PIO upisivan fiktivni radni staž, navodno ostvaren u preduzećima „Beogradski vodovod i kanalizacija”, „Elektrodistribucija Beograd”, „Vadeš” i „Zavod za transfuziju krvi”. Istragom je utvrđeno da te osobe nikada nisu bile zaposlene kod navedenih poslodavaca.

Osumnjičeni Antulov bio je zaposlen kao referent u beogradskoj filijali Fonda PIO gde je unosio podatke u matičnu evidenciju, dok su ostali privedeni bili posrednici sa zadatkom nalaženja zainteresovanih „klijenata”.

Kako je naveo tužilac, policija analizira još oko 250 slučajeva, za koje se na osnovu raspoloživih podataka, sumnja da je došlo do neosnovanog priznavanja prava na starosnu penziju, te da je tim isplatama pričinjena šteta Fondu PIO u iznosu većem od tri miliona evra.

Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i za zloupotrebu službenog položaja i doneto rešenje o zadržavanju do 48 časova.

Ovo je epilog onoga što je „Politika” pre dva dana nezvanično i najavljivala pišući o tome da je dosadašnjom kontrolom u Fondu PIO otkriveno da 274 penzionera u Srbiji duže od decenije prima penziju, a da nema dana radnog staža. Istovremeno je identifikovano još 400 onih kojima i dalje nije doneto rešenje za ukidanje penzije po osnovu fiktivnog staža, budući da će oni ispuniti uslove za penziju u nekom narednom periodu.

Prvi slučaj lažnog rešenja o penziji donetog na osnovu fiktivnog staža, (zaposleni nisu radili kod tih poslodavaca koje su naveli, ili im nije uplaćen doprinos za PIO), otkriven je u oktobru 2013. godine u Filijali penzijskog fonda Beograd, s tim što je korisnik koji je „stekao” pravo na penziju, imao prebivalište u Leskovcu.

U Fondu PIO potvrdili su da je tokom oktobra prošle godine započeta provera i utvrđeno da ovo nije pojedinačan slučaj, zbog čega je ovaj fond u novembru prošle godine o tome obavestio i MUP.

Od polovine aprila sprovodi se i sistemska kontrola, koja je do sada utvrdila da su se lažne penzije izdavale sve vreme od 2000. do 2013. godine, na osnovu čega je budžet oštećen za dva do dva i po miliona evra. U fondu su pre dva dana potvrdili ono što je policija juče i zvanično saopštila hapšenjem radnika penzijskog fonda, a to je da su celoj stvari oko izdavanja lažnih penzija kumovali pojedini zaposleni u fondu.

D. Vukosavljević - J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 08.05.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.