Ublažavanje izmena Zakona o PIO?

Izvor: B92, 24.Dec.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ublažavanje izmena Zakona o PIO?

Beograd -- DS će podržati amandman na izmene Zakona o penzijama kojim se traži odlaganje pooštravanja uslova za penzionisanje žena.

Taj amandman podneo je poslanik Meho Omerović iz Socijaldemokradske partije Srbije, kao i poslanik Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija očekuje da će taj amandman dobiti podršku većine poslanika u parlamentu.

"Ne očekujem da će biti problema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u usvajanju izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Niko, bar što se tiče stranaka koje podržavaju budžet i Vladu, nije izrazio rezervu u odnosu na taj zakon, tako da očekujem da će on biti usvojen", kazala je ona.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Đuro Perić rekao je da je najbitnija izmena zakona što će penzije biti usklađivane sa zaradama u javnom sektoru, kao i da će se pomerati granice za starosnu dob i staž u sticaju uslova za penzionisanje.

"Te izmene su na duži rok i postepeno će biti sprovođene. Važno je da su penzije odmrznute i utvrđena pravila usklađivanja najniže i najviše penzije, kao i penzija poljoprivrednika", rekao je Perić i dodao da će tek od 2013. biti pooštreni uslovi za odlazak žena u penziju.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković kazala je novinarima da su izmene tog zakona ostale u senci jer su se poslanici usmerili na raspravu o predloženom državnom budžetu za 2011.

"PIO fond ne može da se finansira na odgovarajući način jer je odnos radnika i penzionera nepovoljan. To je rezultat velike nezaposlenosti", kazala je Tabakovićeva.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović rekao je da je ta stranka nezadovoljna što se u objedinjenoj raspravi, uz budžet razmatraju izmene Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i da 1,6 miliona ljudi zaslužuje ozbiljniju raspravu.

"Izmene idu u pravcu urušavanja penzijskog fonda. Cilj reforme je da penzije budu smanjene, jer posle dve godine zamrznutih penzija sada se povećavaju za jedan odsto pored velike inflacije", kazao je Obradović.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je najveći problem to što su potrošeni penzijski fondovi i što Međunarodni monetarni fond diktira Srbiji čak i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić takođe je negodovao što su izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ostale u senci jer je rasprava o tom zakonu objedinjena sa razmatranjem predloženog državnog budžeta za 2011.

Prema njegovim rečima, to se nije desilo u istoriji parlamenta od uvođenja višestranačja.

Ostojić je rekao da se primedba LDP na taj zakon odnosi na to što je izostala reforma penzionog sistema koja se, kako je naveo, odlaže za 2013, kad će biti plaćena mnogo veća cena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.