USVOJEN BUDŽET ZA 2024. GODINU Povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalnih zarada!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2023, 13:02

USVOJEN BUDŽET ZA 2024. GODINU Povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalnih zarada!

Budžetom je predviđeno da od 1. januara sledeće godine, penzije u Srbiji budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.

Zakonom o budžetu za 2024. godinu, koji su danas usvojili poslanici u Skupštini Srbije, ukupni prihodi republičke kase iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi.

Od ukupno 189 poslanika, za budžet je glasalo 145, protiv 31, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 13 poslanika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prihodi su za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, veći u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu, a rashodi za 5,0 odsto.

Fiskalni deficit budžeta iznosi 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP i manji je od deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

Kako su objasnili iz Vlade Srbije, budžet je razvojni, što podrazumeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije i izgradnju auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, kao i nastavak politike povećanja plata i penzija i zaštite životnog standarda građana.

Kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi potpuno preneo na poslodavce, od sledeće godine je planirano povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 na 25.000 dinara.

Budžetom je za kapitalne investicije opredeljeno 598,8 milijardi dinara, odnosno 6,8 odsto BDP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Budžet Srbije za 2024: Rekordan budžet za prosvetu, a koliko se Srbija zadužuje

Izvor: Danas, 26.Okt.2023

BBC Vlada Srbije, čiji sastav će biti poznat posle najavljenih izbora, imaće na raspolaganju nešto više novca nego prethodna. Najvećim budžetima raspolagaće resori finansija, prosvete i poljoprivrede, pokazuje Zakon o budžetu za 2024. godinu, koji je usvojen gotovo dva meseca ranije nego prošle...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.