U ovoj godini tri do pet nacionalnih penzija

Izvor: RTS, 02.Jan.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovoj godini tri do pet nacionalnih penzija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potvrdio je da će nacionalna priznanja vrhunskim umetnicima, posle šest godina pauze, ponovo biti dodeljena ove godine. Međutim, broj dobitnika biće znatno smanjen u odnosu na godine kada su takozvane nacionalne penzije ranije dodeljivane.
Vladan Vukosavljević je, gostujući u emisiji "Klub 2" Radio Beograda 2, objasnio da stroži kriterijum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dodelu nacionalnih priznanja podrazumeva i smanjenje broja dobitnika.

"Priznanja ne bi trebalo dodeljivati inflatorno jer jasno je da velikih, iznadprosečnih, višedecenijskih doprinosa kulturi nema toliko da svake godine treba dodeljivati 15-20 laureta. Ne bih želeo da dajem prognoze, ali mislim da će ih ove godine biti od tri do pet i to jedno društvo može da prihvati. Ne govorim o finansijskom delu nego o tome da svaka inflatornost obezvređuje smisao priznanja", objasnio je Vukosavljević.
Nacionalna priznanja treba da postoje, ali bi, kaže ministar, trebalo da budu izraz "skoro nesporne, opšte zamišljene volje građana ovog društva".
Napomenuo je da bi priznanja trebalo da dobiju i oni koji nisu poznati široj javnosti, ali su svojim radom tokom karijere davali izvanprosečan doprinos oblasti kulture u kojoj deluju.
Ministar je istakao da će Nacrt medijske strategije, koji će uskoro biti usvojen, regulisati emitovanje skaradnih sadržaja u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
"Obaveza Ministarstva kulture je stalna borba protiv neprimerenog sadržaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Medijska strategija je oruđe kojim ćemo se dodatno boriti protiv toga", naglašava Vukosavljević.
Daljinski upravljač ne može biti glavni sudija
Odgovarajući na opaske da će "pre on ostati bez ministarske funkcije, nego što će rijaliti biti skinuti s programa", Vukosavljević kaže da on lično nije imao nikakve probleme zbog svojih komentara.
"Meni je problem što neko na razume o čemu se tu radi. Država će ili imati kriterijum, kao što ih ima uglavnom za sadržaje programa televizija koje dobiju nacionalnu frekvenciju, ili će reći 'to je nebitno'. Ja ne verujem da može da dođe do zvaničnog stava da je to nebitno. Prema tome, odgovor da je daljinski glavni sudija, nije dobar odgovor. Ono što mene za nijansu više brine jeste ne to kakvi su komentari bili iz sfere politike već relativno zabrinjavajuće ćutanje iz pravca ustanova kulture", ističe ministar.
Komentarišući pismo Medijske koalicije premijerki Ani Brnabić, u kome se kaže da je situacija u medijima svakim danom sve lošija i da su pojedini novinari sve ugroženiji, pozivajući se na slučaj Milana Jovanovića, ministar je rekao da u tom slučaju nije reč o cenzuri nego o kriminalu, protiv kojeg će se država najoštrije boriti.
"Reč je o kriminalnim činovima koji su nedopustivi i užasavajući za jedno društvo a i borba protiv kriminala pripada tužilaštvu, policiji, sudovima. Očekujemo da će svi ti organi do gornjih granica svoje nadležnosti maksimalno oštro reagovati u svakom slučaju krivičnih dela koja se direktno ili indirektno tiču predstavnika medija", naglasio je Vukosavljević.
Borba za medijske slobode je borba koja večito traje
Medijske slobode jesu formalno garantovane i Ustavom i zakonima, podseća ministar, ali napominje da će borba za medijsku slobodu u onom širem i dubljem smislu večito da traje, sa više ili manje uspeha.
Kao najveće uspehe u radu svog ministarstva Vukosavljević je izdvojio otvaranje Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Pekingu, a kao najveći nedostatak izostanak usvajanja Strategije kulturnog razvoja koja će, veruje, biti usvojena ove godine.
"Bez te strategije društvo zavisi od trenutnog političkog raspoloženja, od slabosti i vrlina nekog pojednog ministra, od njegovog interesovanja za pojedinu oblast. Lični afiniteti ministra ne smeju da utiču na zacrtanu desetogodišnju kulturnu politiku", istakao je Vukosavljević.
Ipak, ne želi da prognozira kada bi Strategija zaista i mogla da dođe na dnevni red.
Veruje da je razlog za odlaganje "zagušenost sistema", a ne to što u vladi preovladava mišljenje da ima važniji stvari od Strategije kulturnog razvoja.
Kultura je, smatra ministar, jedna od najvažnijih stvari u ovom društvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tri do pet nacionalnih priznanja godišnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2019

Nacionalna priznanja vrhunskim umetnicima, nakon 6 godina pauze, biće ponovo dodeljena u 2019, ali će broj dobitnika biti znatno smanjen u odnosu na godine kada su takozvane nacionalne penzije ranije dodeljivane, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u intervjuu za Radio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.