Transparenost kritikuje odluku Ustavnog suda o penzijama

Izvor: Press, 25.Sep.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparenost kritikuje odluku Ustavnog suda o penzijama

Transparentnost Srbija kritikuje odluku Ustavnog suda kojom je potvrdio ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, zamera sudu da se bavio pitanjima koja u ovom slučaju nisu bitna i smatra da penzioneri i dalje imaju mogućnost da tuže PIO fond zbog umanjene penzije.
         U saopštenju Transparentnost Srbija ukazuje da sporni Zakon nije stavio van snage odredbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pa, prema tumačenju te nevladine organizacije, "penzije uopšte nisu smanjene". "Ali s druge strane isti Zakon određuje da su umanjene isplate konačne. Ako penzije nisu smanjene, onda penzioneri mogu da ih i dalje potražuju. Ako su umanjene isplate konačne, onda ne mogu", smatra Transparentnost i ocenjuje da ove norme ne mogu zajedno da opstanu u pravnom sistemu.  Ta nevladina organizacija smatra da će penzioneri i posle ove odluke U S S moći da tuže PIO fond za neisplaćene iznose sa zateznim kamatama (jer im penzije nisu umanjene ni opštim zakonom ni individualnim rešenjem). "PIO fond neće imati osnova (na stranu što nema novca) da im taj deo penzije isplati jer mu je to zabranjeno drugim zakonom", konstatuje Transparentnost. Ta NVO kritikuje U S S i zato što se u odgovoru bavio pitanjima pitanjima koja nisu bila važan za utvrđivanje ustavnosti osporenog Zakona. Trasparentnost smatra da je glavni problem spornog Zakona u tome što, kako navodi, "sadrži nemoguću normu". "Navodnim uređivanjem "načina isplate", u stvari se umanjuje iznos penzije. Zašto je toliko bitno jezičko pitanje? Neko će reći: jasno je da je vlast htela da umanji penzije, zašto bi bilo bitno što su to umanjenje eufemistički nazvali "uređivanje načina isplate". Naravno da visina penzija može da se menja i kada ima i kada nema para u budžetu, ali to se radi tako što se upravo to i reguliše, kroz promenu osnovice, koeficijenata, pravila za obračunavanje penzija i slično", navodi Transparentnost Srbija. Ta NVO smatra da bi argumenti koji se pominju u saopštenju Ustavnog suda bili od značaja kod razmatranja da li se penzije, na osnovu nekog zakona, mogu umanjiti (privremeno ili trajno) ali da, kako napomije, sve i da su ti argumenti potpuno ispravni, "to još uvek ne znači da je ovaj, konkretan zakon u skladu sa Ustavom".  Ustavni sud je pre dva dana utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti pomenutog Zakona, jer smatra da se njime uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema i  mogućnost redovne isplate penzija. Takođe je utvrdio da se propisane mere ne odnose na penzionere čija je penzija do 25.000 dinara što, prema mišljenju Ustavnog suda, znači da najveći broj penzionera nije obuhvaćen propisanim merama. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Penzioneri se ne mire sa odlukom Ustavnog suda

Izvor: Politika, 25.Sep.2015

Od odluke Ustavnog suda donete pre dva dana, da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije neustavan, mnogo je važnije da vlada što pre donese odluku o usklađivanju penzija sa rastom inflacije i da se njihovo umanjenje od 22 do 25 odsto prepolovi ili svede na 10 procenata. Onoliko...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.