Tragom Duška Radovića

Izvor: Studio B, 30.Nov.2012, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragom Duška Radovića

Povodom 90 godina od rođenja pesnika, pisca, aforističara i TV urednika Duška Radovića organizovan je obilazak svih institucija u kojima je on radio.

Program pod nazivom „Bio jednom jedan lav" organizovan je na sedam lokacija u centru grada povodom obeležavanja devedeset godina od rođenja Duška Radovića.

Milena Bićanin, članica Gradskog veća, izrazila je očekivanje da će program u budućnosti postati tradicionalan.

- Njegov naziv je „Tragom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Duška Radovića", autorke Jasminke Petrović. U program se uključio ozbiljan tim stručnjaka iz škola i osmislili smo da on ima obrazovno-edukativni karakter. Odlučili smo da učenici iz dve škole koje nose naziv našeg pesnika, jedne iz Novog Beograda, druge iz Sremčice, kao i nekoliko đaka iz OŠ „Drinka Pavlović" danas promotivno obiđu sve institucije vezane za Duška Radovića, njegove aktivnosti i stvaralaštvo. Cilj je da ih upoznamo sa onim što smo mi voleli u detinjstvu, a što je Radović stvorio i da u aktivnom i multidisciplinarnom pristupu deca nešto novo saznaju, obogate svoja životna iskustva i znanje o našem pesniku. On je bio legenda Beograda, a ovo je način da sve znanje o njemu stavimo u širi kontekst. Program je primer modernog koncepta obrazovanja, dakle izmestiti se iz škole kada god je to moguće uz dobru pripremu, kako bi se đacima dalo mnogo više od onoga što skromni školski zidovi učionica dozvoljavaju - kazale je Milena Bićanin.

Obilazak se završio dolaskom dece u Studio B. Deca su se kao pobednici popela na 23. sprat „Palate Beograd" i gledala Beograd, kao nekada Duško Radović u jutarnjem programu naše kuće. Deca su videla kancelariju u kojoj je čika Duško radio kao i studio odakle su emitovane njegove misli. 

Manifestaciju je podržao Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Duško Radović je studirao filozofiju, a zatim radio kao urednik u ''Pionirskim novinama", urednik dečje redakcije Radio Beograda, glavni urednik Dečje redakcije TV Beograd, a sa ''Studija B" odlazi 1983. godine u penziju. Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.