Svetska banka: Smanjenje plata i penzija neizbežna mera

Izvor: Studio B, 03.Jun.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Smanjenje plata i penzija neizbežna mera

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija jedna od neizbežnih mera štednje, jer u suprotnom neće biti moguće smanjiti budžetski deficit Srbije.

"Ta mera je neizbežna, jer kao što znate budžetski deficit Srbije je duplo veći od očekivanog, a isplata plata i penzija predstavlja više od 50 odsto troškova budžeta, tako da ako se nešto ne uradi na tom polju, Srbija neće moći da smanji budžetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << deficit i to može voditi ka teškoj finansijskoj krizi", rekao je Brefor novinarima.

Prema njegovim rečima, loša vest je što je budžetski deficit duplo veći od očekivanog, ali ohrabruje što se čini da je vlada spremna da preduzme veoma teške mere i da to uradi brzo.

"Ohrabrujemo vladu da to uradi, nadamo se da će te mere biti preduzete najkasnije u junu ili julu, i da se ne čeka jesen, jer nema vremena za gubljenje", istakao je Brefor.

Kako je naveo, ako se ništa ne preduzme scenario bi mogao da bude prilično loš, ali čini se da je vlada prepoznala veličinu problema i da je spremna da preduzme mere brzo.

"Kako smo shvatili bilo je nekih razgovora prošle sedmice i tokom vikenda u okviru vlade, nadamo se da će se ti razgovori završiti dogovorom o merama koje moraju da se preduzmu", dodao je Brefor.

On je podsetio da je i Fiskalni savet govorio o odlukama koje treba preduzeti, inače, Srbija može doći u veoma tešku situaciju.

"Oni su govorili čak i o mogućem bankrotu, mislim da još nismo došli dotle, ali imajući u vidu da plate i penzije čine toliki deo budžeta, ako se nešto ne uradi, Srbija će imati veoma teške probleme", rekao je on, i dodao da je to jedna od mera štednje, ali ne bi trebalo da bude jedina.

Brefor je naglasio i da, s druge strane, ohrabruje što Srbija ponovo beleži ekonomski rast.

"Zemlja je bila u recesiji prošle godine, a ove godine i dalje predviđamo ekonomski rast od dva odsto, možda i više, i vidimo da izvoz raste iz meseca u mesec, i to su dobre vesti", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Isplata penzije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brefor: Smanjenje plata i penzija neizbežna mera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2013

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je danas da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija jedna od neizbežnih mera štednje, jer u suprotnom neće biti moguće smanjiti budžetski deficit Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brefor: Bez smanjenja plata i penzija nema smanjenja deficita

Izvor: S media, 03.Jun.2013

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je da se budžetski deficit Srbije neće moći smanjiti bez smanjenja plata u javnom sektoru i penzija. On je novinarima u pauzi skupa o javnim nabavkama kazao da je smanjenje plata i penzija u javnom sektoru jedna od neizbežnih mera štednje...Prema...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.