Svedok Ibiši nije povezao Olivera Ivanovića sa događajima iz 1999.

Izvor: Prva.rs, 11.Mar.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok Ibiši nije povezao Olivera Ivanovića sa događajima iz 1999.

Tokom davanja iskaza na suđenju Ivanoviću u Osnovnom sudu, svedok Ibiši, novinar u penziji iz Kosovske Mitrovice, rekao je da nije bio prisutan na mestu gde se 14. aprila 1999. godine desio zločin za koji je optužen Ivanović.

Svedok je rekao da je Ivanovića poznavao jer je on bio novinar, a Ivanović sportista.

Ibiši je u današnjem iskazu ispričao da je video Olivera Ivanovića u Mitrovici krajem februara 1999. godine u policijskoj uniformi i sa automatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << puškom, da je susret trajao jako kratko i da su razmenili svega nekoliko reči.

"On me je video i oslovio nadimkom "Cero, Cero", a ja sam mu uzvratio: "Olja, i ti si tu?", i dobio odgovor: "Jes, vala"", rekao je svedok.

Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović osporio je tokom ispitivanja verodostojnost izjave svedoka, date 2. marta 1999.godine Savetu za ljudska prava i Halitu Behramiju, na kojoj je zapisan njegov broj mobilnog telefona operatera "Valja" koji tada nije postojao.

Sudsko veće je posebno zanimalo kako je optuženi oslovljavao svedoka nadimkom, iako ga nije ranije poznavao.

U toku je pauza, posle koje će iskaz pred Sudskim većem dati svedok Besnik Sajdiju. 

Nakon što iskaze da svih 18 svedoka tužilaštva o dešavanjima 1999. godine, sudije će saslušati još 40 svedoka tužilaštva u vezi sa dogadajima iz 2000. godine, receno je ranije Tanjugu u Euleksu. 

Ivanović i četvorica Srba, optuženi su da su počinili neka od najtežih krivičnih dela u Kosovskoj Mitrovici tokom 1999. i 2000. godine.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba - Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrdeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.
 
Pantović: Rašomonijada sa svedocima se nastavlja
Branilac Olivera Ivanovića Ljubomir Pantović izjavio je nakon današnjeg pretresa da se "rašomonijada sa svedocima Tužilaštva nastavlja nesmanjenim tempom".
"Imali ste prilike da čujete svedoke, jedan je saslušan i u istrazi, a i danas na pretresu i u obe prilike nijednom jedinom rečju nije spomenuo Olivera Ivanovića kao učesnika bilo kog kriminalnog događaja. 

Tužilac se danas iz petnih žila trudio da iz tog svedoka izvuče nešto što bi bilo optužujuće za Olivera Ivanovića", kazao je Pantović.
"Prethodni svedok je takođe bio apsolutno neupotrebljiv za Tužilaštvo, čuli ste šta je rekao, njegova izjava je pod velikim znakom pitanja, on je navodno video Olivera Ivanovića u februaru '99. godine u uniformi i videli ste da je samo Veće izrazilo veliku rezervu po pitanju istinitosti onoga što je taj čovek rekao", dodao je on.

Pantović je izrazio čuđenje da tužilac sa, kako je rekao, ovakvim svedočenjima i ovakvim kvalitetom dokaza pokušava da dokaže krivicu Olivera Ivanovića.
"Ja smatram da to apsolutno neće biti moguće. I ja sam nekada bio tužilac, zaista mi nije jasno da sa ovakvim dokaznim sredstvima ovaj čovek pokušava da dokaže postojanje ovako teškog dela.To je apsolutno nedovoljno, to je ogroman deficit dokaza i ja verujem da to već sada i Sudsko veće vidi", podvukao je Pantović.

Prema njegovim rečima, sudski proces će po svemu sudeći trajati prilično dugo.
"Trajaće po svemu sudeći dugo, mi smo još u prvoj tački optužnice, još smo u '99. godini koja se odnosi samo na Olivera Ivanovića, imamo i drugu tačku za koju je optuženo još četvoro ljudi, tako da će to trajati jako puno. Mi smo tek u prvom delu saslušanja tužiočevih svedoka, naravno odbrana ima svoju listu svedoka i oni će tek doći na red. Teško je tačno reći ali trajaće ovo još prilično dugo", rekao je on.

Pantović je naglasio da je odbrana Olivera Ivanovića do sada saslušane svedoke osporilia kompletno i da tužilac nije ništa dobio iz tih svedočenja što bi potvrdilo njegovu optužnicu.

Sledeće ročište je 24. marta. U ovom mesecu ima još šest svedoka.
Izvor: Tanjug

Pogledaj vesti o: Penzija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.