Svaki radnik ima svog penzionera

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki radnik ima "svog" penzionera

Kopaonik -- Neodrživa je i alarmantna situacija u Srbiji da jedan zaposleni radi za jednog penzionera, dok javna preduzeća nepotrebno troše milijarde evra.

Predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik istakao je da u Srbiji na penzije iz budžeta odlazi 13 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Lisovolik objašnjava da je to mnogo više od evropskih zemalja gde se, osim u Italiji i Ukrajini, u proseku izdvaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5,9 odsto BDP-a.

On je rekao da javni dug Srbije, koji je premašio 45 odsto BDP-a, uopšte više nije nizak, te istakao da Srbija može postati konkurentna u regionu i Evropi ako smanji rashode, prvenstveno u javnoj potrošnji.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor rekao je da javna preduzeća u Srbiji nepotrebno troše milijarde evra i da taj trošak čini tri odsto BDP-a, te da je doprinos privatnog sektora u BDP-u Srbije svega 60 odsto, manje nego u zemljama regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.