Svaki peti penzioner - invalid

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti penzioner - invalid

Aleksandar Vulin, ministar rada, najavio je da će se sprovesti revizija invalidskih penzija,

On je dodao da od njihove revizije treba da strahuju samo oni koji su to pravo ostvarili mimo zakona.

Možda ministar ovo pitanje i ne bi stavio među prioritete da poslednjih dana i sam iz medija nije saznao da Ljubiša Buha Čume, vođa surčinskog klana i zaštićeni svedok, već 21 godinu prima invalidsku penziju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To saznanje je ministra Vulina iznenadilo, pa je prokomentarisao da „gospodin Buha deluje zdravo, čak vrlo zdravo... Proverićemo odmah na osnovu čega je ostvario ovo pravo, ali neću da govorim unapred. Lično sumnjam da se tako bolestan može baviti kriminalom”, rekao je Vulin.

Ministar je objasnio da reviziju invalidskih penzija treba sprovesti kako bi osobe sa invaliditetom mogle u potpunosti da ostvaruju svoje pravo na penziju, bez ikakvih zloupotreba.

Da Čume sigurno nije jedini koji „iako dobro izgleda” više od dve decenije prima penziju iz Fonda PIO, a uz to je i vlasnik dve firme, revizija će sigurno pokazati, tim pre što je ministar istakao da u Srbiji ima mesta u kojima od ukupnog broja penzionera čak 60 odsto njih prima invalidske penzije.

Svojevremeno je i Vesna Pešić, tadašnji poslanik u Skupštini Srbije, pošto se povela debata o zloupotrebama pri penzionisanju, izjavila „da je Danica Drašković već 30 godina u invalidskoj penziji, a i dan-danas može konju rep da iščupa”.

Da supruga lidera SPO ima snage da radi potvrdio je i njen nedavni povratak u NIS, sada samo kao član Odbora direktora, dok je 2009. bila član Upravnog odbora, i to oba puta na predlog države Srbije.

Prema Zakonu o PIO invalidski penzioner može da radi dok prima penziju po osnovu ugovora o delu privremene i povremene poslove, s tim što mu te zarade ne ulaze u osiguranje. Ukoliko bi mu dodatan rad ušao u osiguranje, Fond PIO bi ga odmah pozvao na kontrolni lekarski pregled, prilikom čega se utvrđuje da li se zdravstveno stanje invalidskog penzionera pogoršalo, pa mu se proglašava stopostotna invalidnost ili mu se zdravlje toliko poboljšalo da mu penziju treba oduzeti.

Upitani, da li posle obelodanjivanja saznanja da je Čume invalidski penzioner i najave ministra Vulina da će pod lupu staviti invalidske penzije i da li su dobili zahtev resornog ministarstva da se sprovede kontrola invalidskih penzija, u Fondu PIO za „Politiku” kažu da je kontrola invalidskih penzija konstantan proces.

U junu ove godine u Srbiji je, potvrđuju u Fondu PIO, registrovan 327.501 invalidski penzioner, što je 19,2 odsto ukupnog broja penzionera. Broj invalidskih penzionera procentualno se smanjuje iz godine u godinu, ali se smanjuje i broj korisnika invalidskih penzija u apsolutnom broju. U poslednjih 10 godina njihov broj je manji za 90.000.

Kada se posmatra struktura penzionera po vrsti prava koje koriste, 1960. godine je bilo 40,14 odsto invalidskih penzionera. Od početka osamdesetih godina invalidski penzioneri beleže smanjenje broja, da bi devedesetih godina opet ostali na oko 40 odsto. Već od 1991. godine njihov broj opada.

Upitani, da li jednom dobijena invalidska penzija ostaje trajno ili se pod nekim uslovima može oduzeti, u penzijskom fondu kažu da lekar veštak u prvostepenom postupku ostvarivanja prava veštači da li je ili nije lečenje završeno i izjašnjava se o obaveznom kontrolnom pregledu korisnika prava, osim u slučaju teških bolesti propisanih zakonom.

Kontrolnim pregledom predviđeno je ponovno pozivanje i pregled korisnika do tri godine od dana utvrđivanja invalidnosti. Kontrolni pregled uvek obavlja drugi lekar odgovarajuće specijalnosti, a ne lekar koji je utvrdio invalidnost.

Na kontrolnom pregledu može se potvrditi potpuni gubitak radne sposobnosti, kada korisnik nastavlja da prima penziju, ili da je došlo do izlečenja. U tom slučaju se obustavlja dalja isplata i ukida pravo na invalidsku penziju.

Osim redovnog kontrolnog pregleda, koji je predviđen zakonom, odlukom direktora Fonda PIO formira se komisija lekara veštaka koja obavlja vanredni stručni nadzor ostvarenih prava na invalidsku penziju. Ovim postupkom takođe se može potvrditi ili osporiti potpuni gubitak radne sposobnosti.

U Fondu PIO kažu da skorije nisu imali slučajeve otkrivanja lažnih invalidskih penzija. Kriterijumi za ostvarivanje prava na invalidsku penziju su rigorozni i obezbeđena je višestruka kontrola.

Postoje slučajevi da Fond PIO dobije lažnu medicinsku dokumentaciju, ali to se u samom postupku otkriva i prijavljuje nadležnim organima, kako ne bi došlo do ostvarivanja prava na ovu penziju, zaključuju u penzijskom fondu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.