Susedima raste prosečna penzija za 40 evra

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 06:18

Susedima raste prosečna penzija za 40 evra

Nakon što su stigli podaci o prosečnoj plati u maju i inflaciji u junu u Hrvatskoj može se proceniti koliko će iznositi rast penzija od jula.

Prema trenutnim procenama, može se očekivati rekordna povišica od oko 8,5 odsto. I to važi i za penzionere koji žive u Srbiji, a primaju hrvatske penzije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o bruto plati za maj, a koja iznosi 1.562 evra, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je vrlo važno za izračunavanje letnje stope usklađivanja, kada će penzioneri primiti penzije za avgust i razliku za jul.

Za konačni izračun potreban je još podatak za prosečnu platu u lipnju.

Analitičar Hrvatske stranke penzionera Željko Šemper izračunao je za portal Mirovina.hr da bi s novim podacima stopa usklađivanja trebalo da bude 8,28 odsto. S obzirom na dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru od 1. juna, procenjuje da bi povišica za penzionere mogla iznositi oko 8,5 odsto.

Prolećno usklađivanje penzija iznosilo je 5,37 odsto.

Novim povećanjem od 8,5 odsto prosečna penzija porasla bi za gotovo 40 evra. Što su penzije veće, povećanje će biti veće, pa će penzioner sa prosečnom boračkom penzijom dobiti oko 80 evra više, a penzionisani poslanici mogu očekivati povećanje od 140 evra.

Usklađivanje tekuće vrednosti penzije vrši se sabiranjem stope promene prosečnog indeksa potrošačkih cena i stope promene prosečne bruto zarade u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje joj prethodi, po formuli 70:30.

Ako je učešće stope promene prosečnog indeksa potrošačkih cena u zbiru stopa manje ili jednako 50 odsto, stopa usklađivanja penzija utvrđuje se sabiranjem 30 odsto stope promene prosečnog indeksa potrošačkih cena i 70 odsto stope promene prosečne bruto zarade.

S druge strane, ako je učešće stope promene prosečnog indeksa potrošačkih cena u zbiru stopa veće od 50 odsto, stopa usklađivanja penzija se utvrđuje sabiranjem 70 odsto stope promene prosečnog indeksa potrošačkih cena i 30 odsto stope promene prosečne bruto zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.