Stranački digitroni duplirali uštede

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranački digitroni duplirali uštede

Set ekonomskih mera DS-a i SPS-a može da donese uštedu od 470 miliona evra, a ne 950 miliona evra kako su izračunali stručnjaci ove dve partije

Sudeći prema setu ekonomskih mera, koje su usaglasili predstavnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, ako uskoro budu formirali vladu, plate i penzije neće biti zamrznute. Uštede od oko milijardu evra, koliko je neophodno da bi Srbija izbegla dužničku krizu, kako prenose mediji, postići će se povećanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << PDV-a za dva procentna poena, centralizacijom javnih nabavki i drastičnim smanjenjem broja državnih agencija. Predviđeno je i da se niža stopa PDV-a od osam odsto, koja se uglavnom plaća za osnovne životne namirnice, ne povećava. Hoće li to biti dovoljno da Srbija izbegne dužničku krizu?

Sudeći, prema izveštaju Fiskalnog saveta u kome je na oko 180 strana „pročešljan” budžet, ove mere ne mogu da donesu uštedu od 950 miliona evra već oko 470 miliona evra, što je duplo manje. Jer suprotno opštom uverenju, smanjenje rashoda za nabavku robe i usluga, smanjenje broja državnih agencija za sve i svašta i racionalizacija javnih nabavki pružaju ograničene mogućnosti za štednju, piše u izveštaju.

U DS-u i SPS-u po osnovu povećanja PDV-a sa 18 na 20 odsto očekuju 400 miliona evra. Sa druge strane, u izveštaju Fiskalnog saveta, navodi se da bi povećanje PDV-a za dva procentna poena donelo od 250 miliona evra do 300 miliona evra u budžet. Ukoliko se ne zamrznu plate i penzije dobar deo tih sredstva biće potrošen za povećanje zarada i penzija. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, plate se usklađuju sa inflacijom. Analize pokazuju da će povećanje PDV-a za dva procentna poena povećati cene za oko dva odsto.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Anica Telesković

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.