Štrajk paralisao Francusku

Izvor: B92, Beta, 27.Maj.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk paralisao Francusku

Pariz -- Zaposleni u francuskom javnom sektoru stupili su u jednodnevni štrajk, u znak protesta zbog najave o reformi penzionog sistema.

Štrajkovi širom Francuske usporili su železnički saobraćaj, prizemljili mnoge avione i zatvorili javne institucije.

Dan nakon najave francuske vlade da planira da pomeri starosnu granicu za odlazak u penziju na više od 60 godina, 4 najveća radnička sindikata stupila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u štrajk.

Francuzi su danas uz velike poteškoće stigli na posao, ako su uopšte odlučili da to i učine.

"Stigao sam na vreme na posao i nadam se da ću biti te sreće i večeras, kada krenem kući."

Predsednik Nikola Sarkozi poručio je da, bez obzira na nezadovoljstvo građana, do reforme penzionog sistema mora doći, jer preopterećen budžet neće dugo izdržati.

Trenutno oko 10 odsto penzija u Francuskoj nema pokriće u prihodu iz plata zaposlenih. Razlog je promena starosne strukture stanovništva-pad natalitita značajno je smanjio broj radno sposobnih, a povećao procenar primalaca penzije.

I pored negodovanja javnosti, ima onih koji misle da je Francuska pravi raj za penzionere i da ni najavljene promene neće mnogo ugroziti uživanje u poznom dobu.

"Ne razumem zašto štrajkuju. Ništa neće izgubiti, i dalje će imati sve pogodnosti, koje penzioneri imaju u ovoj zemlji."

Rigorozne mere štednje i mogući načini za smanjenje javnog duga, u poslednje vreme jedno su od gorućih pitanja evropskih zemalja.

Države članice Evropske unije su, pored zamrzavanja plata i penzija, pribegle i reformi penzionog sistema, a Francuska je država koja je to najavila među poslednjima.

U Nemačkoj je usvojena reforma koja predviđa postepeno produžavanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina od 2012. do 2019. godine. Sličan potez već su povukli Španija, Holandija i Grčka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.