Stabilizacija privrede, pa rast zarada

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilizacija privrede, pa rast zarada

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić rekao je da će tražiti povećanje penzija ako u ovoj godini budu povećane plate, ali smatra da ne bi trebalo uopšte da bude povećanja. Odrmzavanje plate smrt za investicije, smatraju ekonomisti.

Plate i penzije u ovoj godini ne bi trebalo povećavati, da bi se za 2011. stvorile realne pretpostavke za njihov rast, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Međutim, Krkobabić je rekao da će, ako budu odmrznute i povećane plate u javnom sektoru od septembra, morati da budu povećane i penzije.

"Vlada Srbije je, pri usvajanju budžeta za 2010. godinu, donela i odluku o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru do kraja ove godine i moj principijelan stav je da bi ove godine privredu trebalo stabilizovati i sva sredstva, kako iz domaćih, tako i stranih izvora, međunarodnih finansijskih institucija, EBRD-a, EIB-a, EU, Rusije, Kine i poslovnih banaka, trebalo uložiti da se ubrza ekonomski razvoj i stabilizuje privreda", rekao je Krkobabić za "Ekonomist".

Ako se, međutim, početkom septembra odmrznu plate u javnom sektoru u skladu sa najavama ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Krkobabić je naglasio da će Partija ujedinjenih penzionera Srbije, čiji je lider, tražiti da se automatski odmrznu i penzije.

Krkobabić je naglasio da se naročito protivi tome da plate budu povećavane onima koji, kako je rekao, najbolje ekonomski stoje i koji i inače zarađuju znatno iznad proseka.

"Pogotovo sam protiv toga da se plate povećavaju u uslovima kada za to nema potrebe, niti ima novca za to. Takođe je nedopustivo da zaposleni u pojedinim javnim preduzećima ucenjuju državu", rekao je Krkobabić.

"Nema nam izlaska iz krize ako se principijelno ne budemo držali onog što nalaže osnovna ekonomska logika, a to je da najpre treba obezbediti postepen oporavak i rast ekonomije, pa tek onda razmišljati o povećanju plata i penzija, zaključio je potpredsednik Vlade.

I ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi povećanje plata u ovom trenutku bilo loš potez.

"Ako nećemo da ubijemo investicije u Srbiji nema prostora za odmrzavanje zarada",

ocenio je Stamenković, predstavljajući novi izveštaj Ekonomskog instituta "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

"Statistički podaci za decembar prošle godine pokazuju da industrijska proizvodnja u Srbiji uporno stagnira, spoljnotrgovinska aktivnost je ponovo oslabila i nema znakova oživljavanja domaće tražnje. Ostaje da se sačekaju investicioni projekti, koji su za sada samo u najavama", rekao je Stamenković.

Stojan Stamenković je rekao da, iako je prošlog meseca najavljivano da se možda stidljivo pojavljuju znaci oporavka, statistika nije potvrdila te signale".

Stamenković je predočio da je izvoz Srbije u protekloj godini zabeležio pad od 12,3 odsto, dok je zaposlenost opala za šest odsto.

Dinar se može oporaviti

Prema Stamenkovićevoj proceni, posle januarskog posrtaja, dinar se može oporaviti, ali njegova dugoročna vrednost zavisi od mnogobrojnih okolnosti, prvenstveno od toga koliko će deficit platnog bilansa biti saniran ekspanzijom izvoza.

Važan činilac kursa dinara je agresivno zaduživanje, ne samo ubuduće već i iz prošlih godina, pod sasvim drugačijim uslovima, ocenio je Stamenković.

Neće više biti priliva kapitala prodajom preduzeća i kreditni uslovi će biti mnogo teži, ocenio je Stamenković.

Preporuka ekonomista Ekonomskog instituta za oporavak privrede Srbije je da konačno industrijska proizvodnja preuzme primat nad uslugama.

Prema mišljenju autora ekonomskog biltena, polovina duga srpske privrede akumulirana je u 25 dužnika, velikih preduzeća u privatnom i javnom vlasništvu.

Jedan od autora biltena, ekonomista Vladimir Vučković je istakao da država ne bi smela da bude generator nelikvidnosti i da bi hitno trebalo da reši problem gubitaša među javnim preduzećima.

On je predložio da država, umesto što obećava povećanje plata, olakša teret poreza privrednicima, putem poreskih kredita.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.