Srpsko srednjovekovno nasleđe vs Vuk St. Karadžić

Izvor: KMnovine.com, 19.Maj.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko srednjovekovno nasleđe vs Vuk St. Karadžić

U četvrtak 21. maja u 19 časova, profesor u penziji dr Miodrag Radović, sa Odseka za uporednu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, održaće u Klubu Zrno predavanje „Srpsko srednjovekovno nasleđe vs Vuk St. Karadžić“.


   
Beograd u 19. veku. Zar je Srbija morala od otomanske da postane ervopska kolonija? I to ne po narodu, čega se uvek nekako oslobodi pokorena >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << zemlja, već po idejama, što nas do danas satire.    

Profesor dr Radović će predstaviti uporednu analizu šta je naša moderna kultura dobila iz srpskog srednjovekovnog nasleđa, a šta Vukovom jezičkom i književnom reformom.

Koliko je Vuk St. Karadžić, svojim pregalaštvom za preporod u gotovo svim oblastima duhovne kulture, na tek otkrivenim izvorima narodnoga jezika i narodnog stvaralaštva, bio ideolog srpske demokratske tradicije i učitelj mlade srpske građanske inteligencije, a koliko je odstranjivanje stare srpske književnost i bogoslužbene literature, koje su preko noći odsečene iz nacionalnog pamćenja, i nemogućnost razumevanja istih omogućilo odnarođivanje Srba od sebe samih?

Profesor dr Radović će, u nekoj novoj analizi stare polemike „Za i protiv Vuka“, pokušati da da novu sintezu elemenata, kao putokaz i temelj za srpsku kulturnu politiku u 21. veku.

Ulaz je slobodan.



Pripremile:KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Javni čas Tai čija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2015

Povodom proslave godišnjice od osnivanja i uspešnog rada Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, u sredu 20. maja, sa početkom u 12 časova, Wushu klub "Laohu" prirediće javni čas Tai čija na Trgu Dositeja Obradovića. U slučaju lošeg vremena, čas će biti održan u centralnom holu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.