Srbiji neophodne reforme da izbegne bankrot

Izvor: Beta, 04.Avg.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji neophodne reforme da izbegne bankrot

BEOGRAD, 4. avgusta 2014. (Beta) - Javne finansije Srbije su na neodrživoj putanji koja vodi ka bankrotu i zbog toga je, pored reformskih zakona, neophodno urediti javna preduzeća i smanjiti plate i penzije, izjavio je u ponedeljak član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

On je na okruglom stolu nedeljnika Vreme o ekonomskih reformama rekao da bi se smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru od 15 odsto, koje predlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Fiskalni savet, samo neutralisao politički motivisano povećanje iz 2008. godine - pre i posle izbora.

"Nemoguće je da srpska privreda ovakva kakva je, održava isplatu penzija od 220 evra u proseku", rekao je Altiparkakov.

Dodao je da su u Bugarskoj i Rumuniji čije su privrede u boljem stanju od srpske, prosečne penzije 150 i 170 evra.

Altiparmakov je naveo da će deficit budžeta Srbije ove godine biti oko osam odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug oko 70 odsto BDP i nastaviće da raste, te je zato neophodna fiskalna konsolidacija.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić rekao je da fiskalna konsolidacija mora da bude deo šireg paketa mera da bi reforme bile uspešne. On je ocenio da su potrebni i podsticaji, odnosno antirecesione mere, odnosno umereno popuštanje monetarne politike.

"NBS treba da iskoristi sve mogućnosti. Popuštanje montarne politike moglo bi da podstakne kreditnu aktivnost kako bi to bio pokretač rasta privatnog sektora", rekao je Arsić.

Ekonomista i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec rekao je da u Srbiji svi pričaju o reformi države, a niko ne zna kakvu državu hoće.

"Kad plaćamo porez, hteli bismo liberalnu državu, a kad strini treba operacija katarakte, onda bismo socijalnu državu", rekao je Zec.

On je rekao i da 60 godina živi u reformama, a da je posle svakih reformi u Srbiji sve gore jer "nema države". "Fali kamen temeljac. Ovo liči na vojvodjansku (kuću) nabijaču koja se kreči pred svaku slavu, a vlaga izbija. Kamen-temeljac je to da mora da se plaća porez", naglasio je Zec.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ekonomisti: Ili reforme, ili bankrot

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2014

Javne finansije Srbije su na neodrživoj putanji koja vodi ka bankrotu, i zbog toga je, pored reformskih zakona, neophodno urediti javna preduzeća i smanjiti plate i penzije, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov...On je na okruglom stolu nedeljnika Vreme o ekonomskih reformama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.