Srbija i dalje duguje generalu

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i dalje duguje generalu

Beograd -- Iako je bivši general JNA Vlado Trifunović pravosnažnom presudom oslobođen optužbi zbog predaje kasarne u Varaždinu,Srbija mu nije isplatila ni dinar nadoknade.

On je trenutno na VMA, gde danas treba da bude operisan na kardiovaskularnom odeljenju.

Država je trebalo da mu isplati razliku u platama u iznosu za koji mu je smanjena od novembra 1991. do avgusta 1992, kao i razliku u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzijama koje su mu isplaćivane od 1992. do danas.

"Penzija mi je umanjena za više od 30 odsto zato što sam udaljen sa dužnosti. Skoro 20 godina živim u lošim materijalnim uslovima, u svega devet metara kvadratnih", naglašava Trifunović.

Podsetimo da je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, kao bivši komandant Varaždinskog korpusa, prethodno osuđen na zatvorsku kaznu zbog predaje kasarne u Varaždinu 1991, čime je spasao živote 250 vojnika.

Trifunović je pravosnažno osuđen 1995. na sedam godina zatvora, upućen je na izdržavanje kazne, ali je godinu dana kasnije aboliran odlukom tadašnjeg predsednika SRJ Zorana Lilića.

Presuda protiv njega ostala je na snazi sve do ove godine.

Trifunović je odluku o eventualnoj tužbi protiv države prepustio svom advokatskom timu.

"Nadam se da do tužbe i suđenja neće doći, jer sam se već umorio od takvih stvari. Voleo bih da se sve reši dogovorom", naglašava Trifunović za "Danas".

On dodaje da postoji potreba za poravnanjem, jer mu je u proteklih 20 godina urušeno zdravlje i rasturena porodica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.