Spremamo dokumenta o stradanju Srba

Izvor: B92, 04.Jan.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremamo dokumenta o stradanju Srba

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem januara odlazi u penziju i to zbog promene zakona koji mu onemogućava da završi manadat.

Vukčević za B92 kaže da učestali napadi na njega i tužilaštvo imaju za cilj relativizaciju istraga koje idu ka komandujućem kadru.

"Ja moram u penziju po sili zakona jer ispunjavam uslov, starosni uslov od 65 godina koji postoji po Zakonu o javnom tužilaštvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kad ispunim taj uslov, ja moram u penziju. Međutim, postavlja se jedno pitanje. Ja sam biran na šest godina. U momentu kada sam biran tačno se znalo koliko godina imam. Ja nisam menjao izvod iz matične knjige. Znalo se kad ispunjavam te uslove za penziju, pa sam ipak izabran i taj mandat mi traje do kraja godine. Ipak, ovo je došlo munjevito, u roku od nekoliko dana je promenjen taj zakon i nije ostvaljen mogućnost da ja nastavim da radim. Zašto je to urađeno? Zbog toga što smo mi bili u jednoj da kažem akciji, četiri predmeta smo mi započeli i bili na putu da ih dovodimo do kraja", kaže Vučković.

Povodom medijskin napada da je odavao podatke iz određenih predmeta Amerikancma, kao i optužbi da je jedan od njegovih zamenika nelegalno izabran, Vukčević kaže da su te optužbe smešne.

"To su smešne stvari. To je sve u pavcu medijskog linča i diskreditacije ličnosti. Vi kad to plasirate imaćete dosta ljudi, prostog sveta, koji će za vas reći da ste američki špijun."

Vukčević kaže da svi ti napada nisu personalni, već napad na institicuiju Tužilaštva za ratne zločine.

"Cilj je potpuna relativizacija i onemugućavanje daljih aktivnosti tužilaštva u pravcu rasvetljavanja ozbiljnih krivičnih nedela. Cilj je onemogućavanje Tužilaštva da radi svoj posao, da dalje otkriva, a na putu smo da još toga otkrijemo."

Vukčević je objasnio i da se sada otvara prostor da se Tužilaštvo bavi komandujućem kadrom.

"Hag je radio naviše i srednje predmete, a nama je ostavljeno da radimo najniže, te egzekutore. Haški tribunal je prestao da radi i sada možemo da procesuramo i te gore. I to je jedan od razloga jer mi sada idemo gore i to je razlog kampanje koja ide protiv nas. Mi već mamo jednu istragu protvi jednog generala."

On je naveo i da je neophodno pojačati kapacitet Tužilaštva ako se želi njegova efikasnost.

Povodom čestih zamerki da se nije dovljno radilo na rasvetljavanju zločina nad srpskim žrtvama, Vukčević kaže:

"Upravo sada spremamo jedno obraćanje javnosti, jedan elaborat da se vidi koliko je upravo urađeno na planu srpskih žrtva, da pokažemo javnosti, čisto radi objašnjenja, jer se manipuliše time."

Vukčević kaže i da nikada nije vladala povoljna politička klima za rad Tužilaštva za ratne zločine.

"Mogu da vam kažem da sam sve ove godine proveo u glavnom u nepovoljnoj političkoj klimi. Dosta je neshvatanja problematike. Upravo to: "A šta je sa srpskim žrtvama?" Mi smo upravo te regionalne sporazume i napravili da ne bi državne granice bile barijere i da na taj način neki izbegavaju krivičnu odgovornost."

Vukčević kaže da se radi na novim predmetima, ali da ne želi da najavljuje nove postupke.

"Najavio sam četiri postupka i nakon toga krenula je ova lavina na Tužilaštvo, tako da ne bih više ništa najavljivao. Radi se na tome. U Tužilaštvu ne može da se ne radi. Samo je pitanje koliko se to vidi. Da smo imali veće kapacitete, mnogo bi toga bilo urađeno. Ni onaj slučaj govora mržnje koji smo mi ambiciozno pokrenuli ne bi ostao na ovom što je sada. Morate imati u vidu da je ovo Balkan - bure baruta. Održati jedan zapaljiv govor u onom vremenu je za nas kao da ste zapalili šibicu na pumpi dok se pretaka gorivo. To je borba između dobra i zla. Mi ne smemo da dozvolimo da se ponovo to."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukčević: Moram da idem u penziju

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2015

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem januara odlazi u penziju i to zbog promene zakona koji mu onemogućava da završi manadat...Vukčević za B92 kaže da učestali napadi na njega i tužilaštvo imaju za cilj relativizaciju istraga koje idu ka komandujućem kadru..."Ja moram u penziju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vukčević: Spremamo dokumenta o stradanju Srba

Izvor: Blic, 04.Jan.2015

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem januara odlazi u penziju i to zbog promene zakona koji mu onemogućava da završi mandat...Vukčević za B92 kaže da učestali napadi na njega i tužilaštvo imaju za cilj relativizaciju istraga koje idu ka komandujućem kadru..."Ja moram u penziju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.