Slovenačko ne na referendumu

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačko "ne" na referendumu

Birači u Sloveniji ubedljivom većinom na referendumu odbacili predloženi zakon o reformi penzionog sistema. Slovenci ne žele ni novi zakon o radu na crno, kao ni da se ograniči pristup arhivama tajnih službi iz vremena Jugoslavije.

Građani Slovenije su ubedljivom većinom glasova na referendumu odbacili predloženi zakon o reformi penzionog sistema, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

Od 1,7 miliona građana s pravom glasa, manje od 50 odsto je izašlo na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << referendum, od kojih je 71,7 odsto odbacilo vladin predlog o reformi penzionog sistema, koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za muškarce i žene sa 63 na 65 godina, prenela je agencija STA.

Predložena penziona reforma trebalo je da uvede strože uslove za odlazak u penziju, oštrije mere za one koji žele da se ranije penzionišu i obezbedi veću korist za sve one koji odluče da nastave da rade i pošto ispune sve uslove za odlazak u penziju.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju jedna je od nekoliko reformi koje su od Slovenije zahtevali Međunarodni monetarni fond i Evropska unija, kako bi ta država obezbedila održivost svojih javnih finansija.

Plan je odobrio slovenački parlament u decembru, ali su sindikati i opozicione partije snažno lobirali protiv njega.

Građani su na referendumu odbacili i zakon o suzbijanju rada "na crno", protiv koga se izjasnilo 75 odsto birača.

Slovenačka vlada je predložila i promenu zakon o arhivskoj građi iz 2006. godine, navodeći da je potrebno da se ograniči pristup dokumentima koji se odnose na obaveštajne i kontraobaveštajne aktivnosti u inostranstvu iz vremena komunizma, jer to može da nanese štetu slovenačkim interesima. Međutim, 60 odsto birača je odbacilo i taj predlog.

Premijer Slovenije Borut Pahor ranije je rekao da će bez obzira na ishod referenduma nastaviti sa svojim reformskim nastojanjima.

Popularnost slovenačke vlade je, međutim, na najnižem nivou ikada, uglavnom zbog ogorčenosti građana zbog mera štednje, navodi slovenačka agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.